Prihodi od indirektnih poreza veći od 9 milijardi KM

/

Prihodi od indirektnih poreza za 11 mjeseci ove godine iznosili su devet milijardi i 76 miliona KM i veći su za milijardu i 412 miliona KM ili 18,43 odsto u odnosu na isti period lani, kada su iznosili sedam milijardi i 664 miliona KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Samo u novembru su prikupljena 862 miliona KM indirektnih poreza, što je za 99 miliona KM više u odnosu na novembar prošle godine.

Nakon povrata PDV-a privredi u iznosu od milijardu i 889 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-novembar 2022. godine, a to su BiH, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su sedam milijardi i 187 miliona KM.

Ovi prihodi veći su za 884 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Za finansiranje institucija BiH u periodu januar-novembar 2022. godine raspoređena su 792 miliona KM.

Višak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je na računima entiteta i Brčko distrikta – Federacija BiH dobila je tri milijarde i 943 miliona KM, Republika Srpska dvije milijarde i 182 miliona KM, a Brčko distrikt 220 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatna 193 miliona KM, Republika Srpska 127 miliona KM i Brčko distrikt šest miliona KM.

Iz UIO su pojasnili da razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

Satnica u BiH šest puta manja od prosjeka u EU

Prosječna satnica zaposlenih u BiH, ako pretpostavimo da imaju...

BiH: Oko 50 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja odlazi u inostranstvo

Bosna i Hercegovina se ubraja u demografski najugroženije države...

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...