Sindikalna potrošačka korpa u FBiH za novembar iznosila 2.986 KM

/

Sindikalna potrošačka korpa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec novembar 2022. godine iznosila je 2.986 konvertibilnih maraka (KM).

Prosječna plata isplaćena Federaciji BiH za mjesec septembar 2022. iznosila je 1.140 KM, minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,17 posto, a minimalnom platom 18,18 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (42,97 posto); stanovanje i komunalne usluge (12,96 posto); higijena i održavanje zdravlja (8,31 posto); obrazovanje i kultura (10,38 posto); odjeća i obuća (14,06 posto); prevoz (4,62 posto) i održavanje domaćinstva (6,70 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Povezani postovi

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...

Nove cijene parkinga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Ovim putem informišemo naše cijenjene putnike i korisnike komercijalnog...

Katastrofalna demografska slika: Za pet godina u FBiH skoro 13.000 manje osnovaca!

Demografska slika u BiH godinama već, kako to upozoravaju...

Fadil Novalić povukao novi potez kako bi izašao iz zatvora

Advokatski tim osuđenog bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića uputio...