U bh. selu nastavu pohađaju samo dvije sestre koje žive u školi

/

Osnovnu područnu školu u srpskom naselju Prekaja nadomak Drvara pohađa samo dvoje učenika, a prije rata tu je bilo oko 400 đaka.

Direktor ove obrazovne ustanove Dubravka Kunić rekla je da je riječ o dvije sestre koje pohađaju četvrti i peti razred u područnom odjeljenju.

“One zajedno sa roditeljima i žive školskom objektu. Sljedeće godine u prvi razred krenuće i njihov brat”, navela je Kunićeva za Srnu i dodala da se nastava u Prekaji realizuje do petog razreda.

Ona je podsjetila da je osnovna škola u Prekaji prije rata brojala oko 400 učenika.

“Tu se odvijala kabinetska nastava, sala za fizičko je bila opremljena, kao i kabineti, zgrada je bila funkcionalna, dok danas propada i prokišnjava”, navela je Kunićeva.

Ona je ukazala na brojne potrebe Osnovne škole u Drvaru, od kojih je rješavanje problema krova, podova i mokrih čvorova, te nabavka kompjuterske opreme, video-nadzora. Navela je da trenutno Osnovnu školu u Drvaru pohađaju ukupno 303 učenika.

Selo Prekaja kod Drvara prije rata imalo je matični ured, poštu, školu, nekoliko prodavnica i gostionicu, danas u ovom selu mahom živi starije povratničko stanovništvo. Prekaja je mjesna zajednica koja zauzima gotovo polovinu površine područja opštine Drvar, od koje je udaljeno oko 15 kilometara. Nalazi se na regionalnom putu koji povezuje opštine Drvar i Glamoč.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...