Izabrana nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona, ministre imaju i DF i HDZ

/

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je usvojila prijedlog mandatarke Amre Mehmedić za sastav nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona danas su usvojili prijedlog Amre Mehmedić o izboru novih ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a u odnosu na prvi prijedlog, došlo je do izmjena predloženih kandidata u nekim ministarstvima.
Na danas održanoj sjednici usvojen je prijedlog kojim je za ministra privrede imenovan Samir Šibonjić (NES), a za ministricu finansija Dženana Čišija (DF), ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu će biti Vinko Marić (BHI-KF), dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK voditi Benjamin Sinanović (SDP).

Za ministricu obrazovanja, nauke, kulture i sporta izabrana je Draženka Subašić (SDP), dok će ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline voditi Danijel Pašić (SDP).

Ministarstvo zdravstva pripalo je HDZ-u pa je buduća ministrica Tanja Radoš-Kosić, dok je ministarstvo za boračka pitanja pripalo DF-u čiji je izbor bio Adnan Sirovica.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice će voditi HDZ-ov Zlatko Jelić, dok je Edin Hasaničević (NS) ministar za pravosuđe i upravu.

Iako su ranije iz Demokratske fronte ZDK kazali da neće u vlast sa HDZ-om koji je isto to govorio i sa druge strane, ove dvije stranke od danas su i zvanično u vlasti te će zajedno djelovati.

Demokratska fronta je zadržala ministarstva koja su im obećana, ali nisu ostali dosljedni svojim ranijim stavovima koje su donijeli na Kantonalnom odboru DF ZDK što je u suprotnosti djelovanja centrale DF-a.

Novoizabrana premijerka Amra Mehmedić u obraćanju prisutnima je kazala da će Vlada biti opredijeljena stabilizaciji budžeta, pružanju boljih usluga korisnicima i građanima kantona, provođenju aktivnosti za razvoj privrede i ekonomskog razvoja što će uticati i na povećanje prihoda.

Zastupnici SDA nisu podržali današnje prijedloge, posebno izbora nove Vlade gdje je prekršen Zakon o Vladi ZDK o čemu je Klix.ba ranije pisao.

Ono što su zastupnici opozicije zamjerili aktuelnoj većini u Skupštini ZDK jeste usvajanje ovog prijedloga jer se radi o kršenju Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a na to je ukazao i zastupnik SDA Mirnes Bašić.

“Da li su se ove dvije tačke mogle pronaći na dnevnom redu imajući u vidu Zakon o Vladi? Zastupnici SDA iz tih razloga, što ove tačke u skladu sa Zakonom o Vladi ZDK, a druga što nije u skladu s pravilnikom, neće podržati ovaj dnevni red”, kazao je Bašić te ponovo pitao, na obrazloženje sekretara o donošenja dnevnog reda, da li su tačke u skladu sa Zakonom i Poslovnikom?

Stručna služba kantona je obrazložila da je upoznala Komisiju za izbor i imenovanje o stavci 4 Člana 6., ali je kako kaže, Komisija na kraju ipak usvojila dostavljeni prijedlog za imenovanje Vlade ZDK.

Zastupnici su, nakon pojedinačnog glasanja, sa 23 glasova “za” i jedanaest glasova “protiv” usvojili dnevni red za današnju sjednicu.

Zastupnik SDA Alija Ogrić je ukazao i na kršenje Pravilnika, vezano za raspodjelu udjela u Stalnim radnim tijelima na osnovu izbornih rezultata gdje je kazao da su po broju osvojenih glasova trebali imati 31 posto udjela u radu Stalnog radnog tijela, a da imaju oko 14 posto.

Ipak, zastupnici u Skupštini su bez komentara na izlaganje SDA zastupnika, usvojili Prijedlog odluke o izboru Stalnog radnog tijela u radu Skupštine i to sa 23 glasa “za” i 11 glasova “protiv”.

Na kraju, novoizabrani ministri i premijerka Mehmedić položili su svečane zakletve te time zvanično preuzeli svoje mandate.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...