Lana Pudar i Džanan Musa bh. sportisti godine

/

Sinoć je u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a održan izbor za sportistu godine. Konkurencija je bila velika, a na kraju su ovo prestižno priznanje dobili plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa.

Džanan Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Beogana krunisao je nagradom za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige, najkvalitetnije lige u Evropi. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na Evropskom prvenstvu na kojem je prosječno bilježio 21,4 poena po utakmici. Zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za slavni Real s kojim je već osvojio prvi trofej, Superkup Španije. Već u dva navrata proglašen je za MVP kola u elitnoj Evoroligi i trenutno je jedan od naboljih košarkaša Eurolige.

– Prije svega želio bih da iskažem žal što nisam mogao da prisustvujem ovoj sjajnoj dodjeli nagrade, ali koristim ovako priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom izboru. Prije svega želim da se zahvalim ‘Nezavisnim novinama’ na izboru ove sjajne nagrade. Bio sam na dodjeli ove nagrade prije nekoliko godina za najperspektivnijeg sportistu BiH, ali evo kako red ide sad je došao red na mene da dobijem nagradu za najboljeg sportistu. Želim da se zahvalim svim Bosancima i Hercegovcima na podršci, kao i svojoj porodici koja mi pruža nevjerovatnu podršku. Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim da radim i nadam se da ćemo se vidjeti uskoro – rekao je putem video poruke Džanan Musa.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvandoista Nedžad Husić.

Lana Pudar je i ove godine pisala historiju bh. sporta i plivanja. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u Rimu. Na istom prvenstvu osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. Postala je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, 50 i 200 metara delfin stilom, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i historijske medalje za BiH sa Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

– Mogu obećati da na ovome neću stati. Naredne godine treniraću još jače i daću sve od sebe da napravim još bolje rezultate – poručila je Lana.

U najužoj konkrenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević. Za najbolji kolektiv proglašena je ženska košarkaška reprezentacija BiH, dok je najbolja mlada sportistkinja Dragana Matić biciklistkinja.

Napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija dobio je nagradu čitaoca Nezavisnih novina.

Najbolji mladi sportista BiH je perspektivni karatista Luka Pejić.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera Lane Pudar.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Željezničara Miši Smajloviću, neprevaziđenom košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću i posthumno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi i Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe s invaliditetom pripalo kapitenu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću, prenosi Zenit. 

Povezani postovi

Takmičarkama iz Tešnja dodijeljena priznanja

Mjesec januar je uvijek rezervisan za nagrađivanje i dodjelu...

Izbor sportiste općine Doboj Jug održat će se 01.03.2023.godine

Budite jedni od onih koji će predložiti sportiste koji...

NK TOŠK iz Tešnja angažovao u svoje redove bivšeg igrača Bosne iz Visokog i Natrona iz Maglaja!

Nogometaš Dino Dizdarević postao je novo pojačanje u redovima...

NK TOŠK Tešanj prezentovao rezultate za 2022.godinu

Sinoć je u dvorani JU Sportsko rekreacioni centar Tešanj...