Prosječne kamate na mikrokredite u BiH dosežu i do 600 posto

/

Prosječne efektivne kamatne stope na mikrokredite u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove godine iznosile su 32,14 posto, pokazuju podaci entietske agencije za bankarstvo, izvještava Indikator.ba.

Ovako visoka prosječna kamatna stopa dijelom je rezultat činjenice da na tržištu RS djeluje jedno mikrokreditno društvo koje daje kratkoročne kredite sa pojedinačnim iznosom kredita do 400 KM i rokom otplate do tri mjeseca kod kojeg su prosječne kamatne stope 298,23 posto, a za kraktoročne kredite čak 632,49 posto, a što diže prosjek sektora. Riječ je o društvu MKD Digital

Finance International d.o.o. Banja Luka koje stoje iza brenda “Forza”.

Kada se iz obračuna isključe kratkoročni krediti ovog društva, prosječna efektivna kamata na kratkoročne kredite iznosi 23,20%, a na ukupne kredite mikrokreditnog sktora 21,48%.

Kod mikrokreditnih organzacija u Federaciji BiH prosječna efektivna kamata na mikrokredite bila je 23,33%, prema podacima zaključno sa septembrom, pri čemu je kamata na kratkoročne mikrokredite iznosila 28,99%, a na dugoročne kredite 22,66%.

Uprkos tome što su kamatne stope na mikrokredite visoke, stepen otplate kredita je vrlo visok, opravdajući ulogu koju mikrokreditni sektor obavlja u BiH opslužujući nebankarske klijente.

Od ukupnog iznosa kredita mikrokreditnih organizacija u RS sa stanjem na dan 30. juni.2022. godine (428 miliona KM), krediti sa kašnjenjem u otplati od 1 do 180 dana ukupno iznose 14,9 miliona KM ili 3,5% ukupnih kredita, dok u Federacji BiH 2,6% mikrokredita ima kašnjenja, od čega se na kašnjenja do 30 dana odnosi 1,4% mikrokredita, a na kašnjenja u otplati od 31 do 180 dana 1,2% mikrokredita. Neto kreditni portfolio u Federaciji BiH iznosi 590 miliona KM.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...