Sutra protesti pred Vladom ZDK: Dio Sedmorke za isplatu, dio protiv isplate 1.080 KM

/

Uposlenici obrazovanja, policije, zdravstva, pravosuđa i javne uprave sutra će ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona održati mirno okupljanje nakon što je na sastanku Sedmorke u Zenici odlučeno da neće biti isplate 1.080 KM jednokratne pomoći.

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održan sastanak predstavnika sindikata s premijerkom Amrom Mehmedić koja im je poručila da će do kraja dana vidjeti što se može uraditi po tom pitanju, ali nije potvrdila da će doći do isplate jednokratne novčane pomoći.

Iako su pojedine stranke Sedmorke, SDP i Demokratska fronta, za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM, druge stranke su bile protiv ove odluke pravdajući to nedostatkom novca u budžetu kantona iako je prošla vlast ostavila 80-ak miliona KM.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata BiH, je u izjavi za Klix.ba kazao da je održan sastanak predstavnika sindikata, ali da dogovor nije postignut te da je nejasno kako je nemoguće isplatiti 1.080 KM kada je Federalno ministarstvo finansija dalo saglasnost na rebalans budžeta kantona.

“Ne možemo pričati o korigovanju iznosa i manjim sredstvima koja se trebaju uplatiti. Federalno ministarstvo finansija je dalo zeleno svjetlo na rebalans budžeta kojeg je prošla vlast uputila na razmatranje i sada odjednom imamo priču da novca nema ili da se trebaju uplatiti manji iznosi. Tih 9,7 miliona KM su sredstva koja će pokriti svu priču na ovu temu”, kazao je Šatorović.

Dodao je da je ovo očigledno samo početak nove vlasti koja će sudeći po prvom koraku dalje smanjivati plaće uposlenima.

“Ono što još možemo reći jeste, da ako je ovo početak i najava nove vlade, bojim se da će naredno biti smanjenje plaća, neredovnost i iz tih razloga ovu situaciju ne treba posmatrati kao isplatu samo 1.080 KM jednokratne pomoći”, kazao je Šatorović te dodao da su uposlenici za sutra u 10 sati najavili spontano okupljanje pred zgradom Vlade ZDK.

Na ovu problematiku reagovala je i kantonalna SDA, koja je ranije donijela ovu inicijativu, pripremila rebalans budžeta, a na novoizabranim zastupnicima u Skupštini ZDK je bilo samo da tu odluku usvoje.

“Naglašavamo da je odluku o isplati jednokratne pomoći bivša Vlada ZDK donijela nakon adekvatne analize Budžeta koji je apsolutno likvidan i u stalnom porastu. Iz tih razloga ne postoji niti jedan razlog da se isplata pomoći uposlenicima koji plate i naknade primaju iz Budžeta Zeničko-dobojskog dovede u pitanje. Porazno bi bilo, ako se uzme u obzir trenutno stanje Budžeta koji je, ponavljamo, stabilan i u stalnom porastu, kao i rast svih životnih troškova naših sugrađana, od cijena u prosjeku 17,3 % do prijevoza čiji je rast čak 28,2%, da bilo ko iz nama neshvatljivih razloga dovede odluku Vlade ZDK o isplati pomoći u pitanje. Klub zastupnika SDA u Skupštini ZDK će podržati rebalans Budžeta u kojem je opredijeljeno po 1.080 KM za svih 8.200 zaposlenih u organima i javnim ustanovama čiji je osnivač ZDK”, stoji u saopćenju SDA ZDK.

Podsjetimo, isplata 1.080 KM pomoći korisnicima budžeta Zeničko-dobojskog kantona bila je neupitna sve do sinoć održanog sastanka Sedmorke gdje su se predstavnici pojedinih političkih stranaka suprotstavili tome.

Jasne stavove uzeo je SDP ZDK koji se suprotstavio takvom razmišljanju te poručio da sredstva moraju biti isplaćena što je njihov stav još od početka.

Izvor: Klix

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...