Načelnik Huskić odgovorio zašto smo među najzagađenijim gradovima u BiH

/

U posljednjih nekoliko dana kvalitet zraka na području općine Tešanj je među najzagađenijim u našoj zemlji. U ovome, od našeg grada, prednjači samo Sarajevo, a nadležni nisu upozorili građane o štetnim utjecajima po zdravlje ljudi.

Na sjednici Općinskog vijeća Tešanj, pitanje o kvalitetu zraka postavio je vijećnik Amir Šaranović na sjednici koja se održala 30.11.2022. godine.

„Alarmantni podaci koje gledamo, a vezani su za zagađenje zraka na prostoru naše općine gdje smo u nekim mjerenjima u samom vrhu ulaskom u zimsku sezonu. Koliko radimo na smanjenju većih zagađivača i traženju alternativa u suzbijanju većih onečišćenja, jer svakodnevno se pojavljuju objave lokacija tih onečišćenja, ali imam osjećaj da se po tom pitanju ništa ne poduzima, osim prebacivanja sa nadležnosti na drugog nadležnog i tako u krug. Općina koja gaji EKO VIZIJU trebala bi imati veći obzir i odgovornost naspram ovakvih i sličnih pojava“, stoji u vjećničkom pitanju.

Odgovor načelnika Suada Huskića stigao je mjesec dana kasnije, nakon jučerašnje objave na našem portalu „Tešanj drugi grad u BiH po zagađenosti zraka“, kojom smo željeli upozoriti rizične skupine naših sugrađana o mogućoj pojavi pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, te koje grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.

Odgovor načelnika Huskića prenosimo u cjelosti:

„Vijećničko pitanje nije jasno postavljeno i daje neosnovane konstatacije… Koja mjerenja, koja poređenja i vrh čega? Molim pojašnjenje vijećničkog pitanja. Ovo tvrdimo jer smo primjetili i na društvenim mrežama i u tendencioznom manipuliranju korištenja netačnih i neprovjerenih izvora i podataka, kao i zaključaka o kvalitetu zraka.“

Podaci koje smo objavili javno su dostupni na stranici “Kvalitet zraka u gradovima Bosne i Hercegovine”, a načelnik Huskić očito nije upoznat s javno dostupnim stranicama koje prikazuju mjerenja kvaliteta zraka, kako u općini Tešanj, tako i na području cijele BiH.

Sve one koje zanima kvalitet zraka mogu provjeriti na slijedećim stranicama:

Kvalitet zraka u gradovima Bosne i Hercegovine

www.iqair.com

www.fhmzbih.gov.ba

Povezani postovi

Najaktivniji vijećnici Tešnja očekuju podršku građana zbog nove inicijative

Tekst svečane izjave vijećnika OV glasi: “Svečano izjavljujem da...

Doboj: Pronađen otuđeni putnički automobil i oružje

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

AS doo iz Jelaha organizator je ovogodišnjeg predstavljanja svih...