Vlasnica pogrebne firme prodavala dijelove leševa pa dobila 20 godina zatvora

/

Bivša vlasnica pogrebne firme u američkoj državi Kolorado, Megan Hes, osuđena je na 20 godina federalnog zatvora zbog seciranja oko 560 leševa i prodaje dijelova tijela bez dozvole.

Njena majka Širli Koh (69), koja je bila zadužena za seciranje tijela, osuđena je na 15 godina zatvora, prenosi Rojters.

Federalni slučaj istrage pokrenut je nakon Rojtersove serije istraživačkih tekstova o neregulisanom tržištu dijelova tijela u SAD.

U SAD je nezakonito prodavati organe kao što su srca, bubrezi i tetive za transplantaciju, već oni moraju biti donirani.

Prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kičma za upotrebu u istraživanju ili obrazovanju – za šta je Hes osuđena – nije regulisana saveznim zakonom.

Hes je počinila zločine, rekli su tužioci, kada je prevarila rođake preminulih i lagala ih o kremacijama, a zapravo je secirala tijela i prodavala dijelove bez dozvole, prenosi Tanjug.

Kompanije za obuku hirurga i druge firme koje su kupile ruke, noge, glave i torzoe nisu znale da su pribavljene na prevaru, rekli su tužioci.

U svojoj pogrebnoj firmi, Hes je naplatila porodicama do 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile, rekli su tužioci, a nekima je ponudila besplatne kremacije u zamjenu za donaciju tijela.

U svom podnesku sudu, tužioci s Hesovu šemu trgovine dijelovima tijela opisali kao jedan od najznačajnijih slučajeva te vrste u novijoj istoriji SAD.

Dvadeset šest žrtava opisali su svoj užas kada su otkrili šta se dogodilo njihovim najmilijima.

“Naša draga majka, raskomadali su je i prodali njena ramena, ruke i kolena“, rekla je jedna od oštećenih u postupku Erin Smit.

Tužioci su tokom suđenja rekli da su Hes i Kohda lagale više od 200 porodica, koje su dobijale kremirani pepeo pomiješan sa ostacima različitih leševa.

Izvor: Nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U sudaru kod restorana Dallas život izgubila vozačica Mercedesa

Na magistralnom putu M17 u mjestu Mravići kod restorna...

Dječak (10) uzeo djedov pištolj, pa ubio nepoznatog čovjeka: Priznao zločin nakon dvije godine

Desetogodišnji dječak iz savezne države Teksas priznao je ubistvo...

Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Šta je bilo s aparatom za anesteziju!

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u...

Oduzeta opojna droga u Doboju

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...