Lijenost nije glavni razlog zašto odgađate planove, nego vaše emocionalno stanje

/

Ponekad se ljudi nađu u situaciji kada nešto jednostavno ne mogu uraditi pa to odgađaju. Obično tada te ljude nazivamo lijenima, a prava istina se krije ipak negdje drugo.

Manjak motivacije često smatraju glavnim razlogom lijenosti, ali to nije istina. Ako ste ikada pronašli u fazi koja izgleda kao beskrajni ciklus odugovlačenja, krivnje i haosa, možda ste se zapitali zašto se to vama događa.

Ipak, kako navodi klinička psihologinja iz Los Angelesa Jenny Yip, lijenost obično nije razlog odugovlačenja. Ona lijenost objašnjava kao apsolutno izbjegavanje bilo kakvih obaveza u toj mjeri da ne želite ni razmišljati o tome, dok je odugovlačenje obaveza nešto što vas muči i o čemu ćete razmišljati.

Odugovlačenje može imati posljedice, kao što je zaostajanje na poslu ili neuspjeh u postizanju ličnih ciljeva. Postoje i emocionalni utjecaji. Povezuju se s depresijom, anksioznošću i stresom, lošim snom, neadekvatnom fizičkom aktivnošću, usamljenošću i ekonomskim poteškoćama.

Stoga je važno saznati zašto odugovlačite i naučiti kako se s tim boriti, jer su to jedini su načini da promijenite svoje ponašanje. Promjena nije jednostavna. Baš kao i rad na anksioznosti ili drugim problemima mentalnog zdravlja, rješavanje odugovlačenja može biti teško, osobito ako dolazi iz duboko ukorijenjenih problema, piše Klix. 

 

Povezani postovi

Ne bacajte iscijeđen limun: Zaledite koru i iskoristite kasnije

Limun je jedan od rijetkih vrsta voća s korom...

Nutricionisti tvrde: Ova namirnica topi salo ako je jedete za doručak

Činjenica je da zdrava prehrana predstavlja jednu od ključnih...

Pogledajte koji horoskopski znakovi će se obogatiti u februaru

Saznajte tko će plivati ​​u novcu, a tko će...

Zašto jabuke ne treba guliti

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako...