Lijenost nije glavni razlog zašto odgađate planove, nego vaše emocionalno stanje

/

Ponekad se ljudi nađu u situaciji kada nešto jednostavno ne mogu uraditi pa to odgađaju. Obično tada te ljude nazivamo lijenima, a prava istina se krije ipak negdje drugo.

Manjak motivacije često smatraju glavnim razlogom lijenosti, ali to nije istina. Ako ste ikada pronašli u fazi koja izgleda kao beskrajni ciklus odugovlačenja, krivnje i haosa, možda ste se zapitali zašto se to vama događa.

Ipak, kako navodi klinička psihologinja iz Los Angelesa Jenny Yip, lijenost obično nije razlog odugovlačenja. Ona lijenost objašnjava kao apsolutno izbjegavanje bilo kakvih obaveza u toj mjeri da ne želite ni razmišljati o tome, dok je odugovlačenje obaveza nešto što vas muči i o čemu ćete razmišljati.

Odugovlačenje može imati posljedice, kao što je zaostajanje na poslu ili neuspjeh u postizanju ličnih ciljeva. Postoje i emocionalni utjecaji. Povezuju se s depresijom, anksioznošću i stresom, lošim snom, neadekvatnom fizičkom aktivnošću, usamljenošću i ekonomskim poteškoćama.

Stoga je važno saznati zašto odugovlačite i naučiti kako se s tim boriti, jer su to jedini su načini da promijenite svoje ponašanje. Promjena nije jednostavna. Baš kao i rad na anksioznosti ili drugim problemima mentalnog zdravlja, rješavanje odugovlačenja može biti teško, osobito ako dolazi iz duboko ukorijenjenih problema, piše Klix. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...