Mučite muku sa buđenjem? Ovo su savjeti stručnjaka

/

Tokom zime, mnogi od nas imaju poteškoće sa buđenjem, a još teže sa ustajanjem. Alarm često isključujemo, te se na kraju ne osjećamo nenaspavano.

Zimi, čak i najočajniji ranoranioci imaju problema sa ranim ustajanjem. A uobičajeno jutarnje tuširanje, okrepljujuća aroma kafe i jaka svjetlost lampe često ne spasavaju situaciju: pospanost nastavlja da prevazilazi. Zašto se to dešava?

Sve se krije u nedostatku prirodne sunčeve svjetlosti. A ako se udubite u pitanje – odgovor leži u cirkadijanskim ritmovima. Funkcionišući u skladu sa njima, ljudsko tijelo se najbolje osjeća. Priroda je začeta tako da čovjek bude budan tokom svjetlosti dana, a u mraku se odmara i dobija snagu. Dakle, u mračno doba dana u tijelu počinje da se proizvodi melatonin (uzgred budi rečeno u pitanju je ne samo hormon spavanja, već i hormon mladosti), a sa početkom dana, kortizol – hormon stresa, budi nas i tjera na aktivnost.

Ljeti je sve savršeno i harmonično, ali zimi životni raspored većine ljudi ide daleko dalje od dnevnih sati. Stoga je buđenje ujutru u mraku mnogo teže. Tijelo ne dobija signal o početku dana. Ispostavlja se da da biste ustali vedri i energični kao ljeti, morate eliminisati nedostatak svjetlosti? Ne sigurno na taj način.

Kako imati energije zimi

Stručnjaci preporučuju da počnete sa pregledom vašeg režima spavanja. Možda jednostavno ne spavate dovoljno. Provjerite sebe, da li ste sigurni da spavate svojih 7-9 sati (svako ima svoju normu)? Koliko dobro spavate? Veoma je važno, uprkos godišnjem dobu, ići u krevet i ustajati na vrijeme: svjetla se gase u 22-23, a treba ustajati imeđu 6.30 i 7 sati ujutro. Samo takav raspored spavanja i budnosti omogućiće vašem telu da pravilno funkcioniše, proizvodeći sve potrebne hormone u pravoj količini, od kojih, posebno, zavise pravilan proces odmora i oporavka.

Morate spavati u savršenim uslovima

To podrazumijeva spavanje u potpunom mraku, tišini, nižoj temperaturi i na udobnom dušeku i jastuku. Prije nego što se svjetla ugase, ograničite mentalni, fizički i emocionalni stres: nema gledanja vijesti noću ili nepromišljenog listanja kanala u Telegramu, nema žurbe za računarom, također treba isključiti intenzivne treninge. Maksimalno što možete sebi priuštiti je da se prošetate na svežem vazduhu sat ili 1,5 prije spavanja. Također je veoma važno da ne idete u krevet punog stomaka, vaš gastrointestinalni trakt treba i noću da miruje, a ne da melje ono što u njega stavite.

Pored toga, kategorički se ne preporučuje uzimanje namirnica koji stimulišu i ometaju san (kofein, koka kola, slatkiši, itd.) prije spavanja. Na ovu listu spada i alkohol, koji ne opušta, kako neko može pogrešno vjerovati, već, naprotiv, stimuliše nervni sistem. On skraćuje san, ali u isto vrijeme pati faza takozvanog REM sna, koja je veoma važna za dobar odmor tijela.

Samim tim što ćete sebi obezbijediti kvalitetan i blagovremen san, otklonićete većinu problema sa jutarnjim ustajanjem. Također možete podržati svoje tijelo u ovoj situaciji uzimanjem adaptogena: ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea savršeno okrepljuju i daju energiju. Važno je da se konsultujete sa specijalistom prije uzimanja. Uz to, citrusi, četinari, bosiljak i bergamot će pomoći da se izborite sa bluzom i jutarnjom letargijom, piše Radio Sarajevo. 

Povezani postovi

Pogledajte kako je otac troje djece stao na kraj bahatim vozačima: “Zlo mi je od divljaka”

Paul Johnson (51), otac troje djece iz Northwicha u...

So u bašti – od plodne zemlje do zbijene pustinje

Upotreba soli u zaštiti biljka, a posebno prekomjernih količina,...

Džem od jagoda pripremite po jednostavnom receptu

Sezona je jagoda, a, osim u svježem izdanju, ovi...

Dijeta s purom dobar je izbor ukoliko se brzo želite riješiti nekoliko kilograma

Palenta ili pura je jeftino starinsko jelo koje se...