Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

/

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je jučer Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio budžet ovog entiteta. Oni su nezadovoljni povećanjem od četiri miliona KM.

“Amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona, je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima. U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 posto od ukupnog budžeta”, stoji u reakciji.

Kako se navodi, u budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

“Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore. Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda”, navodi se u saopćenju.

Poljoprivrednici navode da, “kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u”.

Zaključuju da će poljoprivrednici o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...