Svjetlana i Aida zajedno rade na boljem, uspješnijem i tolerantnijem Maglaju

/

Tolerancija je razumijevanje različitosti, gradnja prijateljstava, shvatanje ljepote i bogatstva naših različitosti, prihvatanje svih ljudi onakvih kakvi oni jesu. Za toleranciju je potrebna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja.

Da je moguće raditi u takvom okruženju, stvarati uspjehe, raditi zajedno na pomirenju, miru, toleranciji, uvažavanju dokaz su i Svjetlana Zamboni-Radovanović i Aida Bašić, predsjedavajuća i dopredsjedavajuća u Općinskom vijeću Maglaj. Za ZOS radio Svjetlana i Aida govorile su o ženama u politici, miru i toleranciji, lokalnoj zajednici, te projektima i podršci koju pružaju jedna drugoj.

„Mislim da žene nisu dovoljno zastupljene u politici. Kako je biti žena u politici jeste kao i u drugim segmentima života, nije baš jednostavno, ali dobro, snalazimo se uz podršku. Konkretno nas dvije dajemo podršku jedna drugoj. Svetlana je starija i iskusnija, duže je u politici, a ja sam tu da kupim i upijam, uglavnom funkcioniramo,“ kazala nam je Aida Bašić, dopredsjedavajuća u OV Maglaj.

O međusobnoj podršci i saradnji govorila nam je Svjetlana Zamboni-Radovanović, kojoj je ovo treći mandat u OV Maglaj i drugi kao predsjedavajućoj.

„Ovo je moj treći mandat u OV, a drugi kao predsjedavajućoj. Politikom se bavim dosta dugo i zastupljenost u politici je jedna od vječnih tema kada su političarke u pitanju. Ono što krasi žene političarke jeste da su prodorne i da uvijek imaju zacrtane ciljeve. Vidim nas dosljednim izvršiocima i znam kada se ženama zadaju određeni zadaci, da se već 90 posto mogu smatrati završenim poslovima, te da će biti onako kako su one dogovorile u samoj fazi pripreme. Smatram da Aida i ja uz jednu izvrsnu saradnju, podršku jedna drugoj, dogovoru, saglasnosti o svemu, zaista svoje poslove obavljamo odgovorno, da na neki način i vjećnici u OV Maglaj mogu biti ponosni na ovo žensko rukovodstvo vijeća.“

Svjetlana i Aida posvećene su svojoj lokalnoj zajednici, unapređenju života u Maglaju, ali i projektima koji vode ka pomirenju, razumjevanju i toleranciji.

„Na narednoj sjednici naći će se Izvještaj o radu OV Maglaj. Jako smo ponosne da možemo potpisati Izvještaj koji kaže da je izvršenje planiranog otprilike 93 posto, što dokazuje da smo se i posvetile postavljenim zadacima u planu za prethodnu godinu i da je veći dio toga završen. Naravno, tu se možemo zahvaliti i našim kolegama koji su nam pružali podršku u donošenju određenih odluka i zaključaka, ali mislim i da takav izvještaj govori da OV Maglaj radi vrijedno i marljivo.  Ne mogu to pripisati nama dvjema, niti našem utjecaju na to, ali svakako da smo dio jednog velikog tima koji dobro radi svoj posao. Što se tiče ostalih projekata moram istaći da smo mi uvijek podržavale sve projekte koji vode ka pomirenju, i razumjevanju u lokalnoj zajednici i nekako smo najviše i posvećene lokalnoj zajednici. Sav naš fokus jeste lokalna zajednica i unaprjeđenje života na području općine Maglaj“, kazala nam je Zamboni-Radovanović, te dodaje:

„Kada je u pitanju suživot na području općine Maglaj, mislim da mi nemamo problema. Sami podaci o rukovodećim mjestima na području Maglaja o zastupljenosti određenih kadrova na određenim pozicijama, kazuju o tome da je ovdje tolerancija svakodnevni pojam. Mi ne trebamo raditi nešto drugo sem poštivati pojedinca bez predznaka. Takav pristup zapravo i doprinosi uspješnosti ove općine kada tako posmatrate stvari. Mi u Maglaju nemamo problema kada su takva pitanja na stolu, makar ih ja nisam svjesna, da su kamen spoticanja za odvijanje normalnog života. Aida i ja ćemo potvrditi da prije svega cijenimo pojedinca, odnosno osobu i njegovo zalaganje i rad prije svega ostaloga. Ne prepoiznajemo se nekim prefiksima, niti prebrojavamo krvna zrnca, nego upravo onu posvećenost poslu u bilokojem segmentu života. Mislim da to uvijek bude odlika osobe prije, nego nešto drugo.“

Da su različita kultura i tradicije bogastvo, potvrđuje nam Svjetlana.

„Tri etničke skupine je ništa u odnosu na broj etničkih skupina bilo gdje drugdje. Smatram da ta različitost čini bogatstvo, kao u nekom cvjetnom vrtu. Ta raznovrsnost svakog cvijeta doprinosi ljepoti tog vrta ili lokalne zajednice, ako ćemo to preslikati u taj segment. Mislim da je dobro imati i drugačije karaktere ljudi, a kamo li ljude koji pripadaju različitim etničkim skupinama, jer sve te etničke vrijednosti, vrednote koje nosi svaka tradicija u sebi, mogu samo postati blago, ali nikako neki kamen spoticanja.“

Aida ističe da je tolerancija nužna bilo gdje u svijetu, pa tako i u BiH.

„Primjeri koji su u Maglaju i mnogim drugim općinama pokazuju da se može i mora tako funkcionirati. Potičem iz sredine gdje je mješano stanovništvo, gdje ima dosta Hrvata i Muslimana, ali to je primjer novošeherskog kraja, gdje nakon okončanja rata na ovamo nikada nije bilo nikakvih problema po tom osnovu. Što znači da je tolerancija nužna bilo gdje u svijetu pa tako i u BiH. Ne vidim tu nikakav problem i sasvim je prirodno da smo drugačiji i da smo različiti. Na kraju je uvijek bitno kakav si čovjek, a ne koje si religije, vjere, šta prakticiraš u svojoj kući. Mislim da je tolerancija nužna u svakom segmentu života,“ zaključila je Aida te uputila poruku mladim osobama.

„Prije svega mladim ljudima bih uputila poruku da ono što je najvažnije jeste da se baziraju na obrazovanje, jer je to ključ za bilo koji drugi uspjeh. Poručujem im da ostanu u svojoj zemlji, jer gdje god da odu, moraju biti tolerantni prema drugima. Neka rade na svom obrazovanju i usavršavanju onoga čime se bave.“

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Povezani postovi

Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

"Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam...

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...