Turska upozorila građane na rizik od napada u SAD i u Evropi

/

Turska je u subotu upozorila svoje građane na “moguće islamofobne, ksenofobne i rasističke napade” u SAD i Evropi nakon što su njeni zapadni saveznici upozorili svoje građane u Turskoj na moguće terorističke napade.

U dva odvojena savjeta za putovanja, tursko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je svojim državljanima u SAD i evropskim zemljama da se “ponašaju smireno suočeni s mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima” i da se “drže podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati”.

Nedavna povećanja “antiislamskih i rasističkih djela” odražavaju opasne dimenzije vjerske nesnošljivosti i mržnje u Evropi, saopćilo je ministarstvo.

Nekoliko ambasada u Ankari, uključujući ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske i Italije, objavila su u petak sigurnosna upozorenja za svoje građane u Turskoj koja su označila “moguće osvetničke napade terorista na bogomolje”.

To je uslijedilo nakon nedavnih incidenata paljenja Kur'ana u Evropi. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova također je u subotu savjetovalo svojim građanima u Turskoj da izbjegavaju gužve i proteste.

Ekstremno desni, antiimigrantski političar spalio je Kur'an prošle sedmice u blizini turske ambasade u Stockholmu tokom protesta, pojačavši napetosti između Turske i Švedske. Slična djela spaljivanja Kur'ana u Nizozemskoj i Danskoj također su izazvala snažnu osudu Ankare.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Štrajk u Njemačkoj: Ne rade vrtići, saobraćaj obustavljen

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom u Njemačkoj danas bi...

Državljanin BiH nožem napao suprugu, oslobođen jer se ne sjeća napada

Državljanin BiH (38) oslobođen je krivice nakon napada na...

Evropska komisija došla do značajnog otkrića: Skoro polovina meda uvezenog u Evropu je lažna

Evropska komisija je u svome izvještaju navela da je...

Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91....