Zašto jabuke ne treba guliti

/

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako bismo trebali guliti koru s jabuke. Oni su nam, znajući za prisutnost pesticida, željeli najbolje, ali postoje i razlozi zbog kojih ih ne bismo trebali guliti.

  1. VLAKNA

Jedna jabuka prosječne veličine sadrži čak 4,4 grama vlakana koji imaju važnu ulogu u probavnim funkcijama i izbacivanju štetnih supstanci iz tijela. Ako toj istoj jabuci ogulimo koru, u njoj ostaje svega 2,1 grama vlakana.

  1. VITAMIN C

U neoguljenim jabukama ima čak 8,4 miligrama vitamina C, a u guljenjem jabuka njegov udio pada na 6,4 miligrama. Gubitak je, dakle, popriličan.

  1. URSOLNA KISELINA

Jabuka u svojoj kori sadrži ursolnu kiselinu koja pomaže izgradnju mišića i pospješuje brže sagorijevanje kalorija. Dakle, to je ujedno i dokaz da jabuka pomaže pri mršavljenju, navodi 24.sata.hr.

Povezani postovi

Elvir Džafić ruši predrasude: Rom u policijskoj uniformi uzor mnogima

Elvir Džafić (26), kao mlađi, nije se vidio u...

Znate li zbog čega je poslanik Muhammed preporučio jedenje hurmi, naročito tokom ramazana?

Poslanik Muhammed vjernicima je savjetovao konzumiranje hurmi, a naročito...

Ove vrste cvijeća su je najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Ako tek počinjete vrtlarsku avanturu, donosimo savjete koje proljetnice...