Mjesečna inflacija u RS u decembru 2022. godine -0,4%

/

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,4%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 13,6%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u decembru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 23,3%, zbog rasta cijena u grupi Mlijeko i mliječni proizvodi od 40,6%, potom u odjeljku Prevoz 17,4%, usljed viših cijena u grupi Prevoz putnika u avio saobraćaju od 40,5%, a zatim i u grupi Goriva i maziva za putnička vozila od 21,7%.

Slijedi odjeljak Namještaj i pokućstvo sa povećanjem od 11,8% usljed viših cijena u grupi Veći alati i oprema za domaćinstvo od 15,2%, potom odjeljak Restorani i hoteli sa povećanjem od 11,5%, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 14,1%, zatim odjeljak Stanovanje sa povećanjem od 10,9%, usljed rasta cijena u grupi Tečna goriva od 34,9%, potom odjeljak Rekreacija i kultura sa rastom od 9,0%, zbog viših cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 30,6%, a zatim odjeljak Ostali proizvodi i usluge sa povećanjem od 8,9%, zbog viših cijena u grupi Usluge frizerskih salona od 15,0%.

Više cijene zabilježene su i u odjeljku Alkoholna pića i duvan 2,6%, usljed povećanja cijena u grupama Vino od 8,4% i Žestoka alkoholna pića od 7,1%, zatim u odjeljku Komunikacije 1,7%, zbog viših cijena u grupi Poštanske usluge od 5,1%, potom u odjeljku Zdravstvo 1,6%, usljed povećanja cijena u grupi Stomatološke usluge od 3,6% i u odjeljku Obrazovanje 0,1%, zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8%.

Niže cijene na godišnjem nivou, u decembru 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća 4,4%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Izvor: biznisinfo.ba

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...