Mjesečna inflacija u RS u decembru 2022. godine -0,4%

/

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,4%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 13,6%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u decembru 2022. godine, zabilježen je u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 23,3%, zbog rasta cijena u grupi Mlijeko i mliječni proizvodi od 40,6%, potom u odjeljku Prevoz 17,4%, usljed viših cijena u grupi Prevoz putnika u avio saobraćaju od 40,5%, a zatim i u grupi Goriva i maziva za putnička vozila od 21,7%.

Slijedi odjeljak Namještaj i pokućstvo sa povećanjem od 11,8% usljed viših cijena u grupi Veći alati i oprema za domaćinstvo od 15,2%, potom odjeljak Restorani i hoteli sa povećanjem od 11,5%, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 14,1%, zatim odjeljak Stanovanje sa povećanjem od 10,9%, usljed rasta cijena u grupi Tečna goriva od 34,9%, potom odjeljak Rekreacija i kultura sa rastom od 9,0%, zbog viših cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 30,6%, a zatim odjeljak Ostali proizvodi i usluge sa povećanjem od 8,9%, zbog viših cijena u grupi Usluge frizerskih salona od 15,0%.

Više cijene zabilježene su i u odjeljku Alkoholna pića i duvan 2,6%, usljed povećanja cijena u grupama Vino od 8,4% i Žestoka alkoholna pića od 7,1%, zatim u odjeljku Komunikacije 1,7%, zbog viših cijena u grupi Poštanske usluge od 5,1%, potom u odjeljku Zdravstvo 1,6%, usljed povećanja cijena u grupi Stomatološke usluge od 3,6% i u odjeljku Obrazovanje 0,1%, zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8%.

Niže cijene na godišnjem nivou, u decembru 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća 4,4%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Izvor: biznisinfo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...