Zatekli ste provalnika u stanu ili kući? Koja su dozvoljena sredstva samoodbrane i šta učiniti?

/

Ostaviti upaljeno svjetlo ili TV prijemnik dobro je poznata metoda osiguranja imovine ljudi na ovim prostorima, međutim, ona je već odavno “provaljena”. No, šta učiniti ako provalnika lično zateknete u vašem domu?

Provale u kuće ili stanove najčešće se događaju za vrijeme godišnjih odmora, no lopovima to nije strano čak ni dok u domaćinstvu borave ukućani.

Koje su legalne radnje dozvoljene u tako delikatnoj situaciji, ako lopove zateknete “na djelu”?

Riječ je o vrlo kompleksnoj temi koja zahtijeva opširne odgovore iz nekoliko uglova koje smo pokušali istražiti.

Kada se ovakvi slučajevi dogode, a nažalost često se znaju desiti, u domaćoj javnosti krene polemika da li se uopšte treba suditi ljudima koji su počinili ubistvo u samoodbrani.

Kontroverzni američki zakon

Zagovornici teze da osobama koje su počinile ubistvo štiteći svoj život i imovinu, pozivaju se na dobro poznati američki zakon. On predviđa oslobađanje bilo kakve odgovornosti krivičnog gonjenja osobe koja usmrti provalnika na svom posjedu.

Takav zakon je na snazi u svim američkim saveznim državama. Naravno, on se razlikuje po nekim detaljima u zavisnosti od države, ali suština je u svakoj ista – ukoliko neko provali u vaš dom i ima namjeru da vas povrijedi – imate legalno pravo da ga ubijete.

“Ako provalnik uđe u vašu spavaću sobu i zaprijeti vam bananom kao oružjem, neće biti opravdana samoodbrana ukoliko njega upucate sačmarom. Sa druge strane, ako vam zaprijeti plastičnim pištoljem, ubistvo u samoodbrani bit će u potpunosti opravdano”, pojašanjavaju iz Američke advokatske komore.

BiH itekako pamti ovakve slučajeve

Bh. javnosti je i dalje u sjećanju događaj iz jula prošle godine kada je razbojnik Nejad Majetić upao u porodičnu kuću kod Cazina i preminuo usljed rana zadobivenih nakon što ga je upucala Hajrija Memić, u pokušaju da se suprotstavi provalnicima.

Identičan slučaj se dogodio prije ravno deset godina u Banjoj Luci kada je 77-godišnji starac Vid Kondić u svom stanu zatekao provalnika, 24-godišnjeg Željka Ninića i usmrtio ga držačem za sjekiru.

Godinu dana ranije, u sarajevskom naselju Sokolović Kolonija provalnik je iz pištolja usmrtio vlasnika kuće, koji ga je prethodno zatekao u pljački. Tom prilikom brutalno je ubijen 56-godišnji B. S. iz Orahovice.

Šta kaže policija, koja je prevencija?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na svojoj web stranici izdao je preporuke za građane kako da spriječe ove neugodne situacije.

Ugradnja kamera ili alarma u stanu ili kući, pažnja na to šta objavljujete na društvenim mrežama, te postavljanje pomoćne brave korisni su savjeti za izbjegavanje ovakvih situacija. Savjeti slični ovima, ruku na srce, nisu nikakav garant da se ovakve situacije neće dogoditi.

S obzirom na pravna ograničenja, s razlogom se onda postavlja jednostavno pitanje: Šta učiniti u datom momentu?

Poznati sarajevski advokat Omar Mehmedbašić za portal Klix.ba, pojasnio je šta bi bilo najbolje uraditi u ovoj nezavidnoj situaciji.

“Prije svega, upotreba oružja je krivično djelo. Ukoliko ste napadnuti, naravno da imate pravo braniti svoj život, ali ukoliko niste napadnuti, ni u kom slučaju nemate pravo koristiti vatreno ili hladno oružje”, govori Mehmedbašić.

On ističe kako postoji jedan pravni termin kojeg definišemo kao ‘Prekoračenje nužne odbrane’ – ako napadnuto lice prekorači granicu nužne odbrane ono će biti to koje će krivično odgovarati pred Zakonom.

“U ovakvim slučajevima, najpoželjnije je savladati provalnika i jednostavno pozvati policiju. To se zove definicija nužne odbrane – to je odbrana koja je neophodna kako bi otklonili opasnost od većeg zla koje nam prijeti. Pravdu definitino ne treba uzimati u svoje ruke”, dodaje Mehmedbašić.

Summa summarum: Ukoliko vas provalnik nije životno ugrozio, a niste ga u stanju zadržati na mjestu izvršenja krivičnog djela, najbolje je pustiti ga da – pobjegne.

Nakon toga, slučaj treba prijaviti policiji i prepustiti organima gonjenja da odrade svoj dio posla…

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....