Reprezentativni sindikati BiH traže usvajanje budžeta za 2023. godinu

/

Od strane tri reprezentativna sindikata uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine upućen je dopis na adresu predsjedavajuće i svih ministara u Vijeću ministara koji objavljujemo u cijelosti:

Osnovica plate

– Poštovani,

obzirom da još uvijek nije usvojena Odluka o osnovici za obračun plate za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine kao ni nacrt budžeta institucija BiH za 2023. godinu, reprezentativni sindikati, Savez sindikata policijskih organa, Sindikat Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju prouzrokovanu inflacijom i stalnim poskupljenjima, te na osnovu informacija o rastu primanja uposlenih u nižim organima vlasti, traži hitno usvajanje Prijedloga Odluke o visini osnovice za obračun plate u 2023. godini u iznosu od 630,00 KM koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, te usvajanje nacrta budžeta za 2023. godinu kako bi isti započeo proceduru usvajanja u što kraćem roku.

Smatramo da je nepotrebno tešku materijalnu situaciju uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine dodatno obrazlagati.

Također, ukazujemo da je u proteklom periodu od strane više političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine istaknuto negodovanje zbog povećanja osnovice za obračun plate imenovanim i izabranim zvaničnicima zbog čega tražimo da pokažete odgovornost i iznađete način da se obračun plata zaposlenim u institucijama razdvoji od obračuna plate imenovanih i izabranih zvaničnika te nacrt Budžeta uputite u dalju proceduru sa predloženom osnovicom od 630,00 KM po hitnoj proceduri.

Odluka o ostvarivanju prava uposlenih

Pored navedenog, pozivamo Vas da u što kraćem roku izmijenite Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25,00 na 60,00 KM te eventualnog različitog definisanja „službenog putovanja“ i „operativnog rada“ policijskih službenika, kao i Odluke o visini regresa za 2023. godinu u iznosu predloženom od strane Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da se nagomilao veliki broj neriješenih pitanja i problema sa kojima se susreću uposleni u institucijama Bosne i Hercegovine nadamo se skorom sastanku radi otpočinjanja socijalnog dijaloga s ciljem iznalaženja rješenja po istim a koja su u vezi sa radno-pravnim i materijalnim statusom svih uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH najavio štrajk

U Zenici je danas održana sjednica Upravnog odbora Samostalnog...