Udruženja u BiH apeluju na građane da traže uvid u svoje zdravstvene kartone

/

U Sarajevu je održan sastanak antikoruptivne mreže u zdravtsvu (MAAC), kada je dogovoren početak kamapnje informisanja građana i pacijenata u BiH o važnosti uvida u zdravstvene kartone. 

“Nakon što su pacijenti počeli da prijavljuju nepravilnosti i nepostojeće dijagnoze u svojima zdravstvenim kartonima, odlučili smo da putem mreže nevladinih organizacija i aktivnih građana pokrenemo kmpanju kojom potičemo javnost da, prema zakonu o pravima pcijenata i zdravstvenoj zaštiti, zatraže uvid u svoje zdravstvene kartone”, rekla je Anica Ramić, predsjednica udruženja “Stop mobbing”.

Prema članovima 33. i 34. Zakona o pravima obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH i članu 48. Zakona o zdravstvenoj zaštit RS, pacijenti imaju pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.

“Molimo sve građane koji žele da izvrše uvid, a ne znaju kako da ostvare to pravo, da se obrate udruženjima “Stop mobbing” iz Trebinja, udruženju za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva, Centru za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja, udruženju “Don” iz Prijedora, udruženju “Ruka ruci” iz Bihaća, kako bismo im dali besplatni pravi savjet”, istakla je Ramić i dodala da će uskoro biti objavljena analiza na ovu temu.

Podsjećamo, novootkrivenom aferom povezanom sa lažnim dijagnozama i izdavanjima nepotrebnih lijekova pacijentima, ukazala se potreba za upozoravanje i skretanje pažnje građanima na mogući perfidni vid korupcije, a tiče se teškog kršenja prava pacijenata i ličnih podataka.

Ovakvi slučajevi pokazuju da korupcija u zdravstvu direktno ugrožava zdravlje i živote pacijenata, sve zbog brze neetične zarade, rekla je Ramić

Istraživanje o vjerodostojnosti zdravstvenih kartona provodi se u sklopu projekta “Borba protiv korupcije počinje od tebe!”

Izvor: mreza-mira

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...