Udruženja u BiH apeluju na građane da traže uvid u svoje zdravstvene kartone

/

U Sarajevu je održan sastanak antikoruptivne mreže u zdravtsvu (MAAC), kada je dogovoren početak kamapnje informisanja građana i pacijenata u BiH o važnosti uvida u zdravstvene kartone. 

“Nakon što su pacijenti počeli da prijavljuju nepravilnosti i nepostojeće dijagnoze u svojima zdravstvenim kartonima, odlučili smo da putem mreže nevladinih organizacija i aktivnih građana pokrenemo kmpanju kojom potičemo javnost da, prema zakonu o pravima pcijenata i zdravstvenoj zaštiti, zatraže uvid u svoje zdravstvene kartone”, rekla je Anica Ramić, predsjednica udruženja “Stop mobbing”.

Prema članovima 33. i 34. Zakona o pravima obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH i članu 48. Zakona o zdravstvenoj zaštit RS, pacijenti imaju pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.

“Molimo sve građane koji žele da izvrše uvid, a ne znaju kako da ostvare to pravo, da se obrate udruženjima “Stop mobbing” iz Trebinja, udruženju za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva, Centru za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja, udruženju “Don” iz Prijedora, udruženju “Ruka ruci” iz Bihaća, kako bismo im dali besplatni pravi savjet”, istakla je Ramić i dodala da će uskoro biti objavljena analiza na ovu temu.

Podsjećamo, novootkrivenom aferom povezanom sa lažnim dijagnozama i izdavanjima nepotrebnih lijekova pacijentima, ukazala se potreba za upozoravanje i skretanje pažnje građanima na mogući perfidni vid korupcije, a tiče se teškog kršenja prava pacijenata i ličnih podataka.

Ovakvi slučajevi pokazuju da korupcija u zdravstvu direktno ugrožava zdravlje i živote pacijenata, sve zbog brze neetične zarade, rekla je Ramić

Istraživanje o vjerodostojnosti zdravstvenih kartona provodi se u sklopu projekta “Borba protiv korupcije počinje od tebe!”

Izvor: mreza-mira

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....