HIFA-OIL d.o.o. Tešanj najpoželjniji poslodavac u sektoru nafte i plina za 2022.godinu

/

 

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je svečana ceremonija dodjele priznanja “Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2022. godinu”, koju već 16. put organizira kompanija Kolektiv d.o.o.(MojPosao.ba). 

Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2022. godinu je kompanija dm drogerie markt d.o.o., kojoj je ova titula dodijeljena već sedmu godinu zaredom.

“Ponosni smo što je bosanskohercegovačka javnost ponovo prepoznala naše kontinuirano zalaganje da zaposlenici dm-a s osmijehom dolaze na posao. Sada nas je već više od 1.000 i zajedno činimo tim koji ostvaruje izvanredne rezultate. Upravo zbog toga smo svim zaposlenicima od prvog mjeseca tekuće godine povećali platu za prosječno 25%. Time smo njima i njihovim obiteljima željeli olakšati izazovni period inflacije i rasta cijena osnovnih životnih namirnica”, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH i dodao da su zaštita i unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja uposlenika, ulaganje u njihov razvoj i stručno usavršavanje te novčana stimulacija samo neke od dobrih praksi kojima kompanija dm gradi imidž uzornog poslodavca.

 

Među TOP 10 poslodavaca za 2022. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt d.o.o., našle su se kompanije:

– dm drogerie markt d.o.o.

– HIFA-OIL d.o.o. Tešanj

– BH Telecom d.d.

– Telemach BH d.o.o.

– VIOLETA d.o.o. Grude

– Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo

– BINGO d.o.o. Tuzla

– Bosnalijek d.d.

– UniCredit Bank d.d. Mostar

– m:tel

Cilj projekta „Najpoželjniji poslodavac“ jeste odati priznanje poslodavcima koji brinu o zaposlenima te nude dobre uslove za rad, razvoj i edukaciju. Na ovaj način se kompanije dodatno motiviraju da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima, a ujedno se unapređuje imidž privatnog sektora kao poslodavca.

Priznanje “Najpoželjniji poslodavac” omogućuje kompaniji da se pozicionira u svijesti poslotražioca kao mjesto na kojem bi željeli raditi i napredovati, te doprinosi jačanju atraktivnosti kompanije i vrijednosti njenog brenda gledano iz ugla javnosti i njenih budućih zaposlenika. Postojećim zaposlenicima ovo priznanje daje potvrdu da rade na najpoželjnijem mjestu na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, što doprinosi njihovom opštem zadovoljstvu, povećanoj produktivnosti i motivaciji na radnom mjestu.

Nove kategorije: “Najinkluzivniji poslodavac” i „Family-Friendly poslodavac“

Prošle godine je uvedena kategoriju “Nainkluzivniji poslodavac” s ciljem osvježenja pristupa bh. poslovnog sektora ka različitosti i inkluziji, a u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom.

Nainkluzivniji poslodavac je kompanija koja promovira i svakodnevno radi na poboljšanju ljudskih prava, te je opredijeljena za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva. Prema mišljenju bh javnosti, Najinkluzivniji poslodavac u BiH za 2022. godinu je HIFA-OIL d.o.o. Tešanj.

Najbolje politike za usklađivanje rada i porodice 2022. godine (tzv. „Family-Friendly poslodavac“) je prvi put uvedena kategorija u istraživanje ove godine, a u saradnji sa UNFPA. Prema nedavnom globalnom istraživanju, balans između poslovnog i privatnog života postaje ključni faktor za prihvatanje poslovne ponude, te smo shodno tome odlučili da poseban osvrt stavimo na ovu značajnost u metodologiji istraživanja.

Prema mišljenju bh javnosti, “Family-Friendly poslodavac“ za 2022. godinu je dm drogerie markt d.o.o.

Visina plate – među najvažnijim razlozima za odabir poslodavca u 2022. godini

Razlozi zbog kojih ispitanici glasaju, odnosno faktori koji utiču na izbor najpoželjnijih poslodavaca nisu se mnogo promijenili od prošle godine, izuzev faktora visine plate koji se sad nalazi u presudnim faktorima za odabir najpoželjnijih poslodavaca. Ključna 4 razloga za izbor najpoželjnijeg poslodavca u 2022. godini su:

Dobar odnos prema zaposlenicima

Pozitivno radno okruženje

Sigurnost zadržavanja radnog mjesta

Visina plate

O istraživanju

U dvomjesečnom istraživanju, ove godine nominovano je 420 kompanija za koje je glasalo preko 15.000 ispitanika. Istraživanje je provedeno putem online ankete na portalu MojPosao.ba.

Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je učestovalo najviše osoba između 25 i 34 godine. Najveći broj ispitanika, 80% njih je zaposleno. Kada je u pitanju način na koji su se upoznali sa radom kompanije za koju su glasali, najviše njih 61% je odgovorilo putem zaposlenika te kompanije, a 11% putem društvenih mreža.

Za odluku promjene kompanije, navode se primarno sljedeći razlozi: niska plata, loša atmosfera među radnim kolegama, loš odnos poslodavca prema zaposlenima, prevelik obim posla, nedostatak povratnih informacija za radni učinak.

Čak 39% ispitanika je navelo da bi bilo spremno preseliti se u drugi grad, ako bi dobili dodatne beneficije. Beneficije koje se očekuju od budućeg poslodavca su: fleksibilno radno vrijeme, druženja i putovanja u organizaciji firme, dodatni slobodni dani, rad od kuće, te plaćeni dodatni zdravstveni pregledi.

Najatraktivniji sektori za rad prema ovom istraživanju su: Maloprodaja, Telekomunikacije, te Nafta i plin, piše akta.ba.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

NOVO: MOJA PILEĆA HRENOVKA SA SIROM

Kao domaćem proizvođaču, cilj mesne industrije MADI je da...

Odlično pripremljeno, posluženo bez suvišnih priloga: Nenamjenski krediti ProCredit Bank

Dobar recept uključuje fine, svježe namirnice i obilje začina....

Oaza sponzor taekwondo reprezentativke BiH Nadine Mehmedović

Početkom ove sedmice u prostorijama kompanije Oaza d.o.o. upriličeno...

Savršena frizura bez čekanja: Novi muški frizerski salon “Diamond” otvoren u Tešnju

Otvoren je novi muški frizerski salon "Diamond" u zgradi...