Šta se dešava u SBiH? Nakon ostavke Muhidina Alića, oštra reakcija rukovodstva stranke

/

Podnošenjem ostavke na sve funkcije u Stranci za Bosnu i Hercegovinu, kao i samoinicijativnim brisanjem iz članstva, gospodin Muhidin Alić pokušao je predstaviti novo rukovodstvo SBiH kao tijelo koje vodi politiku bez državotvornog kursa.

Posebno je naglasio da se dolaskom novog predsjednika gospodina Semira Efendića, Stranka ne razvija na modernim demokratskim principima, poručuju iz Stranke za BiH.

“Evidentno je da rezultati SBiH na prvim izborima, koji su održani u oktobru 2022. godine, a nakon preuzimanja Stranke od strane gospodina Efendića i novog rukovodstva, demantuju gospodina Alića. Upravo u posljednjih 8 godina, u vrijeme kada je i gospodin Alić bio član užeg rukovodstva stranke, SBiH nije imala nijednog predstavnika ni u Parlamentu BiH, niti u Kantonu Sarajevo, a u mnogim drugim opštinama i kantonima stranačke aktivnosti su ili potpuno prestale ili smanjene na minimum.

Danas se SBiH, nakon dva promašena izborna ciklusa, za šta odgovornost snosi i gospodin Alić, vratila na sve nivoe vlasti. U javnosti se Stranka pozicionirala kao bitan faktor za uspotavljanje vlasti na nivou Federacije BiH. Državotvornom odlukom rukovodstva SBiH, stranka nije htjela prekršiti principe i biti saučesnik u državnoj koaliciji koja će nijemo posmatrati pokušaj oduzimanja državne imovine. Pošto gospodin Alić nije učestvovao u snažnom povratku SBiH na političku scenu, napravio je aranžman za prelazak u drugu političku opciju, pa razloge za lični neuspjeh želi prebaciti na druge.

Mnogi potezi gospodina Alića i saradnja sa drugim opcijama na lokalnom nivou demantuju i njegove optužbe da neko drugi ima uticaj na rukovodstvo SBiH. To je također zamjena teza i nadamo se da nećemo morati elaborirati detalje po ovom pitanju”, navode iz Stranke za BiH. (A.R.) piše source

Povezani postovi

U Mostaru se danas sastaju Čović i lideri Osmorke na čelu s Nikšićem: Tema formiranje Vlade FBiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najavila je da će...

SDP Tešanj daje punu podršku predsjedniku Nerminu Nikšiću u pregovorima oko formiranja nove Vlade Federacije BiH

Na sinošnjoj sjednici Predsjedništva općinske organizacije  SDP-a Tešanj održanoj...

Ovo su novi ambasadori i konzuli BiH

Na sjednici Predsjedništva BiH izabrani su novi ambasadori BiH. Nakon...

Partije ne mare za bolji i brži izborni proces

Delegacija EU u Sarajevu i Centralna izborna komisija BiH...