Stranka za BiH Tešanj podijeljena na dva dijela

/

Nedavnim javnim istupanjem-napuštanjem Muhidina Alića iz Stranke za BiH, šira javnost je saznala za sukob koji je tinjao već skoro godinu dana u Općinskom odboru ove stranke u Tešnju.

Podsjećamo da je Muhidin Alić jedan od osnivača Stranke za BiH, zajedno sa rahmetli doktorom Ekremom Ajanovićem, doktorom i hafizom doktorom Muhamedom Članjkom, ratnim komandantom Mustafom Cerovcem, ali i drugim istaknutim kadrovima iz Tešnja poput Huseina Galijaševića, Sejde Plančića (koji je bio i načelnik općine Tešanj ispred Stranke za BiH 2003-2004. godine), zlatnim ljiljanom  Mehmedom Medom Krkalićem,
privrednikom Kasimom Bejdžakićem, Muharemom Saračevićem (višegodišnjim
direktorom Srednje škole Tešanj), Nazifom Ahmetovićem, ali i sadašnjim vijećnikom LDS-a u OV Tešanj Rifatom Mrkijem Begovićem.

U jednom periodu članovi i kadrovi ove stranke su bili i proslavljeni komandanti Muharem
Hare Ahmić i Ismet Avdić i Rusmir Hrvić (sadašnji predsjednik AS HOLDINGA).

Muhidin Alić je obnašao veoma značajne pozicije unutar Stranke za BiH, od općinskog i kantonalnog odbora, pa do Glavnog odbora i predsjedništva Stranke za BiH. Isto tako ALić je bio u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u ZDK i FBiH. U periodu 2002-2006 je bio ministar MUP-a ZDK, a u mandatu 2006-2010. je obnašao funkciju ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Bio je i Federalni zastupnik u mandatu 2010-2014. godine. Niti jedan od gore od njih više nisu članovi ove stranke. Neki su se povukli posve iz politike, drugi su nastavili političko djelovanje u drugim strankama (npr. Rifat Mrki Begović i Samir Bajrić-poslanik Stranke za BiH u ZDK 2010-2014.)

Stranka za BiH je u ZDK kantonu bila parlamentarna sve do 2022. kada nisu uspjeli ući u Skupštinu, nisu uspjeli preći izborni prag, iako su popravili rezultate u drugim izbornim jedinicama, dakle na nivou cijele BiH.

Razloga je više, ali simptomatično je da trenutno Stranka za BiH Tešanj u svojoj strukturi ima manje istaknutih akademski obrazovanih kadrova, intelektualaca. Muhidin Alić i ekipa oko njega po prvi puta na Općim izborima 2022. nije bila aktivna i rezultat je izostao.

U ZDK su ostali van parlamentarna stranka.

Kako će i hoće li Stranka za BiH Tešanj izaći iz ove krize ostaje da se vidi, u kuloarima se već spominju priče o “sječi” tj. promjeni kadrova Muhidina Alića (vidi pod direktor JU Opća bolnica Tešanj).

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...

Lepenica: Gorio pomoćni objekat

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...

Tešanj bogatiji za pet dječaka

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...