Uhapšen muškarac u Zenici: Od djeteta tražio obnažene fotografije putem društvenih mreža

/

Na području Zeničko-dobojskog kantona danas je provedena akcija kodnog naziva “Locco” pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, a u vezi s dokumentovanjem osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Općinskog suda Zenica izvršen je pretres stana u Zenici koji koristi osumnjičena osoba inicijala S. D. (1986.), kojom prilikom su pronađeni digitalni i drugi dokazi koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku.

Nakon izvršenog pretresa, uhapšen je S. D. koji je od ranije poznat pravosudnim organima zbog vršenja drugih krivičnih djela zbog kojih je i pravosnažno osuđen.

Osumnjičeni S. D. je u prethodnom periodu ostvarilo kontakte sa djetetom putem društvenih mreža od kojeg je zahtijevalo obnažene fotografije uz upućivanje ozbiljnih prijetnji po život i tijelo, a koje fotografije je najvjerovatnije dalje distribuirao trećim licima.

I.D. će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je provedena u nastavku poduzimanja aktivnosti na zaštiti djece u digitalnom okruženju, koju Federalna uprave policije kontinuirano provodi a u cilju sprečavanja seksualnog zlostavljanja djece putem internet, piše Klix. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...