Edin niže svjetske uspjehe: Oca nikad nije upoznao jer je ubijen

/

Njemački film “All Quiet on the Western Front” (Na Zapadu ništa novo) briljirao je na dodjeli filmskih nagrada BAFTA u Londonu, gdje je pobijedio u sedam kategorija, uključujući i onu za najbolji film.

Jedna od zvijezda filma je glumac rodom iz Zvornika Edin Hasanović, koji živi u Njemačkoj.

Majčine riječi

– Ponosan sam što sam dio toga, čestitke svima – poručio je Hasanović na Instagramu.

Edin je kao beba, zajedno s majkom, stigao u Njemačku. Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odveli oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dvojica braće. Edin je, s majkom Hidom, uz pomoć Crvenog križa, izbjegao u Njemačku.

– Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bila su mi samo dva mjeseca. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti šta se tada dogodilo u Bosni – rekao je Edin ranije u razgovoru za „Deutsche Welle“.

Uprkos tome što živi u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle dolazi. Majka ga je naučila da govori bosanski jezik.

– Govorila mi je da trebam voljeti Bosnu, bosanska jela i bosansku kulturu. U Bosni sam obično ljeti, kada boravim kod amidža, djeda i nane. Tamo idem kako bih napunio baterije – ispričao je i otkrio da je “sto posto Bosanac”.

Od oca je Edinu ostao privjesak na kojem je ugravirano „Volim te“, a koji on uvijek nosi sa sobom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eddy(n) Hasan Ovic ️ (@edin__hasanovic)

Zlatna kamera

Edin je u Njemačkoj glumio u brojnim serijama i filmovima, među kojima su “You Are Wanted”, “Only God Can Judge Me”, “Familie Braun”, “Skylines”…

Prije sedam godina je osvojio nagradu Zlatna kamera za najboljeg mladog glumca.

Film “All Quiet on the Western Front” režirao je Edvard Berger (Edward), a govori o strahotama kroz koje prolaze mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Snimljen je prema istoimenom bestseleru Erika Marije Remarka (Erich Maria Remarque). Hasanović glumi Tjadena Stekflita (Stackfleeta).

Kandidat za Oskara

Film “All Quiet on the Western Front” je premijerno prikazan 12. septembra prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Njemački je kandidat za Oskara za najbolji strani igrani film. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra 2022. i stekao je veliku popularnost.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Adi Šoše pripadnicama ljepšeg spola za Dan žena poklonio novu pjesmu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...

Zeničanin Irdin Dinči ima novi hit: Svi hvale “Prašnjave ormare”

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat...

Šta voze bh. pjevači i glumci: Jedni nemaju ni vozačku, drugi imaju vozače, a treći rado sjednu na bicikl

Pjevači zbog čestih putovanja dosta vremena provode u automobilima....