Istraživanje potvrdilo: Evo zašto ne bismo smjeli odgađati jutarnji alarm

/

Da li ste tip osobe koja podesi više alarma pa ih ujutro odgađa? Ako je odgovor da, pročitajte ovaj tekst.

Odgađanje jutarnjeg alarma vjerovatno je jedna od najdražih aktivnosti jednog studenta. Oni koji to ne rade su pravi karakteri, ali ćemo se svi složiti da rijetko kome dizanje na pravi alarm ide od ruke.

Najgore je kada kreneš odgađati više njih za redom pa shvatiš kako je prošlo već dva sata od onog prvog. Samim time si zakasnio i na predavanje, a povratka više nema, osim toga da iduće jutro pokušaš ustati barem na treće odgađanje po redu, prenosi Mojfaks.

No, sada postoji i znanstveni razlog zbog kojeg bi se trebali riješiti ove užasne jutarnje navike koja sa sobom nosi više posljedica nego koristi. To objašnjava Mel Robbins, poznata američka spisateljica, voditeljica vlastitog podcasta, odvjetnica i motivacijska govornica.

Naglo prekidanje kruga spavanja

Objašnjava kako odgađanje alarma nije pogodno za naše tijelo, kao ni um. Naime, govori da odgađanjem alarma i ponovnim spavanjem, ulazimo u inerciju sna. Što znači da se naš mozak ponovno navike na spavanje i taj krug sna koji traje otprilike 75 do 90 minuta.

No, nakon što nam alarm opet zazvoni (većinom nekoliko minuta nakon što smo ponovo utonuli u san), doživimo blagi šok izazvan naglim buđenjem mozga s obzirom na to da prekidamo taj krug sna koji traje najmanje 75 minuta.

Na kraju, kada se alarm odgađa stalno tog jutra, našem mozgu je potrebno čak četiri sata da „dođe sebi“ i odvoji se od tog stanja šoka izazvanog zbog konstantnog prekida inercije sna, kako objašnjava Robbins. Njezina poruka na kraju jest da svi ustajemo na prvi alarm kako se ne bi suočavali s ovim problemom.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...