Johan Satler održao sastanke s novim vlastima ZDK

/

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler u posjeti je Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je već održao sastanak s premijerkom Amrom Mehmedićem i članovima radnog predsjedništva Skupštine ZDK, predvođenih predsjedavajućim Skupštine ZDK Dejanom Kovačevićem.

U sklopu političkog dijaloga pod nazivom “Napredak je nadohvat ruke”, Satler je naglasio kako je ovo samo prva u nizu planiranih posjeta lokalnim zajednicama širom BiH koje za cilj imaju “potvrdu posvećenosti EU evropskom putu BiH te naglasiti poruke da je napredak na tom putu nadohvat ruke”.

Posjeta je, dodao je, uslijedila nakon okončanih Općih izbora te dodjele kandidatskog statusa BiH u decembru 2022. godine, a što je “važna prekretnica na tom putu za BiH”.

“ZDK je bio među prvima gdje su formirane nove vlasti i prirodno je bilo da prvo posjetimo Zenicu. U razgovorima s premijerkom i predsjedavajućim SZDK, imali smo jednu konstruktivnu i pozitivnu raspravu”, kazao je Satler.

BiH je dodjelom kandidatskog statusa i formalno preuzela dodatne obaveze, koje podrazumjevaju “preuzimanje pravne stečevine, dakle zakonodavstva EU u domaću legislative”. BiH je, dodao je, zemlja s kompleksnim uređenjem, ali svaki nivo vlasti ima i svoju zadaću koju treba uraditi.

“Naravno, razgovarali smo o konkretnim temama i konkretnim projektima s rukovodstvom ZDK. Jedan od takvih projekata započet je prije godinu dana, a riječ je o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda, koja se približava svom završetku i koja bi trebala biti gotova sredinom ove godine. Posebno smo se dotakli pitanja kurikularne reforme, uvrštavanja nalaza studija istraživanja PISA-e u nastavne planove i programe te, neminovno, samim tim kada ste u Zenici i ZDK, neizbježna tema je pitanje energetike i smanjenja zagađenja”, istakao je Satler.

Spomenuo je i pitanje novog izvora zagrijavanja Kantonalne bolnice u Zenici. Radi se o zajedničkom projektu EBRD-a i EU, u koji je i on bio uključen, a na kojem su, također, aktivnosti u toku.

BiH je, kazao je, imala obavezu da izradi i Akcioni plan energetske tranzicije sa uglja na obnovljive izvore energije, koji je dostavljen EU te se sada razmatra i analizira. Izrazio je uvjerenje da će spomenuti plan “dobiti pozitivnu ocjenu i proći proces ratifikacije” te da će, već krajem narednog mjeseca, početi i isplate sredstava namijenjenih BiH.

“Pomoć bi, prije svega, trebala da ide najugroženijim domaćinstvima – preko 160.000 dobit će ovakvu vrstu podrške. Osim toga, tu su mala i srednja preduzeća koja se suočavaju sa određenim poteškoćama. Pored toga, još i pomoć za izolaciju i unapređenje energetske efikasnosti za 4.000 javnih objekata”, najavio je Satler.

Premijerka Mehmedić naglasila je da je ovo bio radni sastanak i prvi ove vrste u sklopu kojeg je evropska delegacija posjetila taj kanton u ovom sazivu Vlade ZDK.

“Ovo su njihove aktivnosti kojima nastoje približiti EU novim skupštinama, novim vladama koje su konstituisane u ovoj, odnosno prošloj godini. Imali smo jako koristan sastanak, razgovarali smo o aktuelnim temama i projektima koji se finansiraju direktno iz sredstava EU. Naravno, kroz različite programe”, kazala je Mehmedić.

Projekti, dodala je, imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, a u ZDK su to projekti iz oblasti zdravstva, obrazovanja i okoliša.

“Obaveza, ne samo ove vlade, nego svih nivoa vlasti u BiH je da pristupe reformama i da svako u svom djelokrugu rada pristupi usklađivanju zakona. Odnosno, da svi zajednički radimo na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koji su praktično već identifikovani i za koje mi imamo ‘domaću zadaću’. Tako da će u narednom periodu Vlada ZDK raditi na usaglašavanju svih zakona u našoj nadležnosti, kako bismo što prije uhvatili priključak EU. Osim u dijelu zakonodavnog okvira, moramo maksimalno da koristimo sve buduće finansijske mehanizme, koji će omogućiti dodatna finansiranja različitih projekata iz spomenutih oblasti”, najavila je Mehmedić.

Predsjedavajući Kovačević naglasio je kako su imali vrlo koristan razgovor s delegacijom EU te da on “vrlo optimistično gleda na budućnost saradnje s EU”.

Nakon prvog sastanka i obraćanja novinarima, počeo je i sastanak s ministrima u Vladi ZDK te zastupnicima i predstavnicima političkih stranaka u Skupštini ZDK, a na kojem će se također govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Nakon sastanaka u sjedištu ZDK, Satler će sa saradnicima učestvovati i na panel diskusiji “Pokreni promjenu: Kako možeš doprinijeti zelenijoj budućnosti?“, koja će okupiti studente Metalurško-tehnološkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te koja će označiti i start projekata Evropske unije “Generation Change“.

Delegacija EU i ambasador Satler posjetit će i neke od projekata koje finansira EU u sklopu Zeničke razvojne agencije (ZEDA), a današnju posjetu Zenici okončat će obilaskom srednjovjekovne tvrđave Vranduk, piše BHRT. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...