Vježbajte zdravo uz pravilnu ishranu: Proteini su važan dio ishrane naročito kada vježbate

/

Ukoliko ste u skorije vrijeme prošli pored neke teretane, i pogledali u njene prostorije, primjetili biste koliko je puno onih koji vježbaju i vode računa o vitkoj liniji.

U savremenom momentu kada prevladava vrijeme provedeno u sjedećem položaju, mnogi uviđaju potrebu da budu fizički aktivni.

Neke na to natjeraju čak i zdravstvene tegobe, a neke želja za fit linijom, skidanje sala sa trbuha i atraktivnim izgledom.

Ishrana i vježbanje

Sprave za vježbanje i povećanje mišićne mase su nezaobilazne u svakoj teretani. To je glavni razlog zbog koga mnogi odlaze u teretanu i koriste posebne sprave kako bi povećali masu.

Međutim, prije nego što se krene sa vježbanjem, treba napraviti i plan ishrane, bez koje je povećanje mišićne mase nezamislivo. Proteini su veoma važni u ishrani, kao i mnogo povrća i složenih ugljenih hidrata.

Obroci moraju da budu i vremenski izbalansirani, kao i usklađeni sa fizičkom aktivnošću. Preporuka je da se konsultujete sa nutricuonistom koji će tačno dati prijedlog namirnica za ishranu i njihove kombinacije koje će u sebi imati sve potrebne sastojke, a sve u skladu sa vašim trenutnim stanjem.

Vežbajte zdravo u teretani da biste izbegli povrede

Važno je postepeno ulaziti u treniranje. Kada se jednom odlučite da krenete u teretanu, postoje mnogi načini za vježbanje. Dame se najčešće odlučuju za grupne programe, od kojih ima onih sa jačim intenzitetom i napornijim vježbama, kao i onih čiji je tempo laganiji i primeren za početnike.

Muškarci najčešće u teretanama rade vježbe na spravama, naročito ako je mišićna masa ono što žele da povećaju, uz kardio program, koji je preporučljiv za sve, a naročito one koji treba da skinu masne naslage i salo oko trbuha. U oba slučaja, vježbe treba izvoditi pravilno, postepeno u zavisnosti od forme u kojoj se nalazite.

Vježbanje na spravama

Kada su vježbe za mišićnu masu u pitanju, najbolje je prije svega odrediti koje ciljeve želite da postignete i na koji dio tijela treba obratiti posebnu pažnju.

To su vježbe koje su ujedno i vježbe snage, izuzetno su naporne jer se radi se sa velikim težinama.

Sve to predstavlja veliki izazov za cijelu muskulaturu, a to je ujedno i izazov u smislu izbjegavanja mogućih povreda. Zato vježbajete zdravo i pažjivo da izbegnete povrede.

Kako da mišićna masa bude veća

Zato je i napomenuto da je izuzetno važno raditi vježbe pravilno, a najbolje uz nadzor stručnjaka. Jedna od najčešćih povreda kada se rade vježbe za povećanje mišićne mase jeste povreda zglobova, te posebno treba obratiti pažnju ako se javi bol u koljenu, laktu, ramenu…

 

Iako možda ne toliko pristupačna varijanta, rad sa ličnim trenerom ili u manjim grupama, gdje vežbate pod nadzorom stručnog lica, jeste nešto što će i dati najviše rezultata i sprečiti neželjene povrede.

Međutim, ono što trener ne može uraditi umjesto vas, a to je osluškivanje sopstvenog tijela. Stoga, ako primjetite zujanje u ušima, bol u kičimi i  koljenu ili nekom drugom dijelu tijela treba da sačekate i napravite pauzu u treniranju.

To ne mora biti ništa strašno, ali moglo bi postati ukoliko se tako naporno vježbanje nastavi uprkos bolu i povredi. Takva ozbiljnija situacija mogla bi na duže vrijeme da vas odvoji od vježbanja, što dovodi do pauze koja ruši koncepciju i plan za postizanje željenih rezultata.

Povezani postovi

ADENAL doo Jelah kompanija koja je u samom vrhu domaćeg tržišta

Tešanj i Jelah važe za mjesto iz kojih dolaze...

Sjajne vijesti iz YimoR-a: Na tržištu je Classy supa – novi visokokvalitetni domaći proizvod iz Classy porodice

Nakon vijesti da YimoR pokreće prvu domaću tvornicu sladoleda,...

Pobjeda zapošljava više radnika

Na osnovu ukazane potrebe Direktor ,,Pobjeda" dd Tešanj, Fabrika...

Otvorenje knjižare “AMB” u Jelahu

Knjižara "AMB", u srijedu 15.03.2023., otvorit će vrata nove...