Federacija BiH u svom vlasništvu ima 448 nekretnina, najviše ih je u Sarajevu i Mostaru

/

Institucije Federacije Bosne i Hercegovine u svom vlasništvu imaju 448 nekretnina, zvanični je podatak Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Najviše ih je u Sarajevu i Mostaru, a zatim slijede Tuzla, Bihać, Hadžići, Tešanj, Zenica, Foča, Livno…

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH odgovorila je na pitanje Admira Čavalića, zastupnika u u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH o nekretninama na kojima pravo raspolaganja imaju sva federalna tijela.

Odgovorom su obuhvaćeni poslovni prostori i nekretnine vojne namjene nekadašnjeg Federalnog ministarstva odbrane, zatim nekretnine bivšeg Zavoda za platni promet BiH koje su upisane kao vlasništvo/posjed Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, nekretnine u vlasništvu Vlade FBiH i nekretnine u vlasništvu federalnih upravnih organizacija i organa uprave.

Kako je navedeno u zvaničnom dokumentu, najviše nekretnina nalazi se u Sarajevu i to njih 164, dok je 70 u Mostaru. U Tuzli su 32, Bihaću 23 i Hadžićima 13.

Po osam nekretnina se nalazi u Visokom, Kiseljaku i Konjicu, a po sedam ih je u Ilidži i Čapljini. Šest nekretnina je u Goraždu, dok se po njih pet nalazi u Busovači, Jajcu, Travniku, Živinicama i Glamoču.

Prema zvaničnoj informaciji, po četiri nekretnine su u Tešnju, Zenici, Foči i Livnu, dok su po tri u Varešu, Fojnici, Kalesiji i Lukavcu. Po dvije nekretnine ima Ilijaš, Trnovo, Olovo, Bugojno, Donji Vakuf, Vitez, Gračanica i Drvar.

Po jedno je zastupljeno u Velikoj Kladuši, Konjicu, Vogošći, Doboj Jugu, Usori, Zavidovićima, Gornjem Vakufu, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Banovićima, Čitluku, Srebreniku, Palama, Kupresu, Širokom Brijegu, Kaknju, Brezi, Gornjem Rahiću, Stocu, Neumu, Cazinu, Ključu, Maglaju, Tomislavgradu i Sanskom Mostu.

Čavalić smatra da je izuzetno bitno to da javnost ima potpuno jasnu i transparentnu identifikaciju, odnosno prikaz svih nekretnina koje posjeduje i evidentira Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

“To je bitno kako bi se eventualno smanjio potencijal zloupotrebe nekretnina koje su u vlasništvu Federacije BiH te kako bismo imali prikaz statusa tih nekretnina u smislu njihovog potencijalnog rješavanja, bolje upotrebe, davanja nekome na korištenje i slično”, navodi Čavalić za Klix.ba.

U zvaničnom dokumentu koji je upućen Čavaliću nije napisano u kakvom stanju se nalaze objekti ili zemljišta.

“Naredni korak je transparentno predstavljanje trenutnih korisnika nekretnina te pod kojim uvjetima. Znamo da je Vlada FBiH ranijim odlukama nekretnine koje su pripadale nekadašnjem Ministarstvu odbrane davale na korištenje uglavnom boračkim udruženjima i drugim organizacijama koje se tiču boraca ili nadležnim ministarstvima, što je pohvalno i opravdano. Međutim, potrebno je utvrditi da li eventualno negdje postoje određene zloupotrebe u kontekstu da je neko u posjedu nekretnine te da je koristi za svoje lične interese”, naglašava Čavalić.

Čavalić zaključuje da je veoma bitno da država, u ovom slučaju entitet vodi računa o svojim nekretninama, naglasivši da primjere transparentnog predstavljanja informacija moraju sijediti i niži nivoi, odnosno kantoni te gradovi i općine.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...