Drljača: Sredinom maja u FBiH prva isplata invalidnina po novom obračunu

/

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) potvrdio je Feni da će u Federaciji BiH od 1. aprila biti značajno uvećana prava (invalidnina, tuđa njega i pomoć i ortopedski dodatak) za populaciju osoba sa neratnim invaliditetom.

To će biti omogućeno početkom primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite obitelji s djecom FBiH, koji će stupiti na snagu 16. marta, osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Potpisao Čavara

Ukaz o proglašenju tog zakona potpisao je 28. februara bivši predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Na taj način stekli su se uslovi za objavu Zakona 8. marta u Službenim novinama FBiH, a njegova primjena počet će od 1. aprila.

To će, kako kaže ministar Drljača, značiti da će se prva isplata invalidnina izvršiti po novom obračunu sredinom maja.

– Naime, osnovica za obračun visine ovih prava iznosit će 80 posto najniže cijene rada, što trenutno iznosi 476,80 KM. To je povećanje osnovice od oko 70 posto u odnosu na dosadašnju fiksnu osnovicu od 274,40 KM. Nova osnovica će se primjenjivati na sva tri prava u skladu sa zakonom – istakao je Drljača.

Novac kroz rebalans

Dodao je da će za isplatu prava po novom obračunu na godišnjem nivou biti potrebno dodatnih 122.000.000 KM. S obzirom na to da je budžet za ovu godinu već usvojen u visini od 160.000.000 KM za ove namjene, do kraja godine biće potrebno osigurati dodatna 72.000.000 KM.

– Nedostajući novac trebao bi se osigurati rebalansom federalnog budžeta za tekuću godinu – poručio je Drljača.

Također, i iz Federalnog ministarstva finansija kažu da nedostajući iznos može biti osiguran izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2023. godinu “kada Vlada Federacije BiH da instrukciju Ministarstvu finansija FBiH da započne sa procedurom pripreme izmjena i dopuna budžeta”.

Podsjećamo, navedeni Zakon odnosno povećanje invalidnina odobreno je u Predstavničkom domu i Domu naroda Federalnog parlamenta na prijedlog Irfana Čengića i Jasminka Kapića.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...