Karton u kojem kupujemo jaja ne bismo trebali koristiti više puta, evo i zašto

/

Iako kartoni u kojem se drže jaja u marketima izgledaju praktično i za korištenje kod kuće, ne bismo ih trebali koristiti nakon kupovine. Naime, skladištenje jaja u kartonima može naštetiti više nego što mislite.

Na nekim od ovih kartona zna i pisati da ih ne bismo trebali više koristiti i kako ih trebamo odmah odložiti u kantu za smeće. Razlog se krije u tome što mogu sadržavati razne mikroorganizme koji nam mogu naštetiti.

Kartonske kutije za jaja ne možemo adekvatno očistiti za dužu upotrebu, a zbog toga mogu sadržavati salmonelu, koja može izazvati trovanje hranom i druge probavne smetnje. Posebno je opasna za ljude koji već imaju zdravstvenih problema.

Kartonska kutija može narušiti i samu kvalitetu jaja pa se preporučuje da se izbjegava stavljanje ovih pakiranja, ali i samih jaja na čiste kuhinjske površine.

Svakako treba obratiti pažnju prilikom razbijanja jajeta. Naime sadržaj jajeta ne smije doći u kontakt sa vanjskim dijelom ljuske. Posude i pribor koje su dodirivale jaja ili ambalažu u kojoj su se nalazile treba dobro i pažljivo oprati.

Karton u kojem su bila jaja bacite u kantu za smeće, a možete ga korisiti umjesto kocke za loženje, jer je odlična zamjena. Svakako poslije rukovanja s ovom ambalažom i jajima dobro operite ruke kako bi spriječili moguću zarazu.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...