Karton u kojem kupujemo jaja ne bismo trebali koristiti više puta, evo i zašto

/

Iako kartoni u kojem se drže jaja u marketima izgledaju praktično i za korištenje kod kuće, ne bismo ih trebali koristiti nakon kupovine. Naime, skladištenje jaja u kartonima može naštetiti više nego što mislite.

Na nekim od ovih kartona zna i pisati da ih ne bismo trebali više koristiti i kako ih trebamo odmah odložiti u kantu za smeće. Razlog se krije u tome što mogu sadržavati razne mikroorganizme koji nam mogu naštetiti.

Kartonske kutije za jaja ne možemo adekvatno očistiti za dužu upotrebu, a zbog toga mogu sadržavati salmonelu, koja može izazvati trovanje hranom i druge probavne smetnje. Posebno je opasna za ljude koji već imaju zdravstvenih problema.

Kartonska kutija može narušiti i samu kvalitetu jaja pa se preporučuje da se izbjegava stavljanje ovih pakiranja, ali i samih jaja na čiste kuhinjske površine.

Svakako treba obratiti pažnju prilikom razbijanja jajeta. Naime sadržaj jajeta ne smije doći u kontakt sa vanjskim dijelom ljuske. Posude i pribor koje su dodirivale jaja ili ambalažu u kojoj su se nalazile treba dobro i pažljivo oprati.

Karton u kojem su bila jaja bacite u kantu za smeće, a možete ga korisiti umjesto kocke za loženje, jer je odlična zamjena. Svakako poslije rukovanja s ovom ambalažom i jajima dobro operite ruke kako bi spriječili moguću zarazu.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Elvir Džafić ruši predrasude: Rom u policijskoj uniformi uzor mnogima

Elvir Džafić (26), kao mlađi, nije se vidio u...

Znate li zbog čega je poslanik Muhammed preporučio jedenje hurmi, naročito tokom ramazana?

Poslanik Muhammed vjernicima je savjetovao konzumiranje hurmi, a naročito...

Ove vrste cvijeća su je najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Ako tek počinjete vrtlarsku avanturu, donosimo savjete koje proljetnice...