Lista voća i povrća koje sadrži najviše pesticida

/

Voće i povrće su osnova zdrave prehrane, ali ako unosimo domaće ne tretirano raznim hemikalijama. Međutim, većina ljudi voće i povrće kupuje u trgovinama, gdje se prodaju proizvodi tretirani pesticidima.

Mnoga istraživanja potvrdila su zdravstvene dobrobiti jedenja voća i povrća, ali šta ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?

Istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG) pokazalo je da više od 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. Studija se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz hiljada uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.

Nakon završenog istraživanja EWG je na osnovu rezultata izradio dva popisa: “Dirty Dozen” koji uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen” koji uključuje proizvode s najnižom razinom pesticida.

Lauren Manaker je rekla da pesticide ne sadrže samo konvencionalni proizvodi, već i da organski ne znači nužno bez pesticida”.

“Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća. Na primjer, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka”, dodala je.

Popis voća i povrća s najviše pesticida: jagode, špinat, kelj, raštika, gorušica, breskve, kruške, nektarine, jabuke, grožđe, trešnje, borovnice, zeleni grah.

Gotovo 65 posto uzoraka “Clean Fifteen” nije imalo vidljive ostatke pesticida. Nešto više od 10 posto “Clean Fifteen” uzoraka imalo je ostatke dva ili više pesticida, a niti jedan uzorak iz prvih šest stavki nije bio pozitivan na više od tri pesticida.

Ovo voća i povrća ima najmanje pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak, šparoga, dinja, kivi, kupus, gljive, mango, slatki krompir, lubenica, mrkva, piše Klix. 

Povezani postovi

Elvir Džafić ruši predrasude: Rom u policijskoj uniformi uzor mnogima

Elvir Džafić (26), kao mlađi, nije se vidio u...

Znate li zbog čega je poslanik Muhammed preporučio jedenje hurmi, naročito tokom ramazana?

Poslanik Muhammed vjernicima je savjetovao konzumiranje hurmi, a naročito...

Ove vrste cvijeća su je najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Ako tek počinjete vrtlarsku avanturu, donosimo savjete koje proljetnice...