Evropska komisija došla do značajnog otkrića: Skoro polovina meda uvezenog u Evropu je lažna

/

Evropska komisija je u svome izvještaju navela da je značaj dio meda koji se uvozi u Evropu lažan, ali što je još gore da se često to ne otkrije. Većina krivotvorenog meda dolazi iz Kine i Turske.

Prema uzorkovanju i praćenju koje provodi Brisel, gotovo polovina meda iz neevropskih zemalja pomiješana je sa šećernim sirupima od riže, pšenice ili šećerne repe.

Svi aditivi su prema evropskim propisima zabranjeni. Od 320 serija meda koje je testirao Zajednički istraživački centar, službeni laboratorij Komisije, za 147 je utvrđeno da su lažne. To je 46 posto analiziranih uzoraka. To predstavlja značajan udio meda koji se konzumira u Europi.

Sa 175.000 metričkih tona uvezenog meda godišnje (ili oko 40 posto potrošnje), Stari kontinent je drugi najveći uvoznik meda u svijetu nakon SAD-a. Uočeni “lažni med” dolazi uglavnom iz Kine i Turske.

Glavna uprava Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane koordinirala je ovu veliku operaciju kontrole unutar Evropske unije, u saradnji sa 16 evropskih zemalja, te Norveškom, Švicarskom i Evropskim uredom za borbu protiv prevara.

Uzorci su uzeti na granicama, uglavnom u evropskim lukama, između novembra 2021. i februara 2022. Istražitelji su dodatno otkrili upotrebu aditiva i bojila za lažiranje pravog botaničkog izvora meda i prikrivanje pravog zemljopisnog porijekla meda lažiranjem podataka o sljedivosti i uklanjanje peludi, navodi Le Monde.

 

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...