Evropska komisija došla do značajnog otkrića: Skoro polovina meda uvezenog u Evropu je lažna

/

Evropska komisija je u svome izvještaju navela da je značaj dio meda koji se uvozi u Evropu lažan, ali što je još gore da se često to ne otkrije. Većina krivotvorenog meda dolazi iz Kine i Turske.

Prema uzorkovanju i praćenju koje provodi Brisel, gotovo polovina meda iz neevropskih zemalja pomiješana je sa šećernim sirupima od riže, pšenice ili šećerne repe.

Svi aditivi su prema evropskim propisima zabranjeni. Od 320 serija meda koje je testirao Zajednički istraživački centar, službeni laboratorij Komisije, za 147 je utvrđeno da su lažne. To je 46 posto analiziranih uzoraka. To predstavlja značajan udio meda koji se konzumira u Europi.

Sa 175.000 metričkih tona uvezenog meda godišnje (ili oko 40 posto potrošnje), Stari kontinent je drugi najveći uvoznik meda u svijetu nakon SAD-a. Uočeni “lažni med” dolazi uglavnom iz Kine i Turske.

Glavna uprava Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane koordinirala je ovu veliku operaciju kontrole unutar Evropske unije, u saradnji sa 16 evropskih zemalja, te Norveškom, Švicarskom i Evropskim uredom za borbu protiv prevara.

Uzorci su uzeti na granicama, uglavnom u evropskim lukama, između novembra 2021. i februara 2022. Istražitelji su dodatno otkrili upotrebu aditiva i bojila za lažiranje pravog botaničkog izvora meda i prikrivanje pravog zemljopisnog porijekla meda lažiranjem podataka o sljedivosti i uklanjanje peludi, navodi Le Monde.

 

Povezani postovi

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Njemačka ekonomija i zvanično je ušla u recesiju, jer...

Od početka godine 18 žena ubijeno u porodično-partnerskom nasilju

Od početka 2023. godine u Srbiji je u porodično-partnerskom...

Svećenik Milan Špehar iz Hrvatske priznao da je zlostavljao 13 dječaka od 6 i 13 godina

Milan Špehar svećenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta...

Pokrenut postupak protiv majke dječaka koji je počinio masakr u školi u Beogradu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet...