Koliko gosti trebaju izdvojiti za odlazak na svadbu: Evo šta je u prosjeku potrebno jednom paru

/

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je koliko novca je u prosjeku jednom paru potrebno za opremanje za odlazak na svadbu uzevši u obzir podatke koje prikupljaju, a rezultat je 827 KM.

Ususret sezoni svadbi iz Zavoda za statistiku odlučili su se fokusirati na goste mladenaca te su pripremili tekst u kojem su analizirali koliko u prosjeku jedan par košta opremanje za odlazak na svadbu.

“U obzir smo uzeli podatke koje Zavod prikuplja svjesni činjenice da postoje i neke stavke (pokloni, koverta, muzika, cvijeće, kićenje svatova) koje nije moguće statistički prikupiti i koje zavise od osobe do osobe ili statusa zvanice”, naveli su na stanici.

Kada se radi o ženama, kako bi se gošća opremila za svadbu izračunali su da je u prosjeku potrebno izdvojiti 310 KM kako bi se kupile sljedeće stavke: suknja, bluza i kožne cipele (salonke), a prije odlaska na slavlje neophodne su i usluge frizera i kozmetičara.

Za muškarce je potrebno nešto više – u prosjeku 517 KM, od čega najviše košta odijelo. Uz odijelo neophodno je kupiti košulju, potkošulju, kožne cipele, a potrebne su i usluge frizera.

Ukupno gledano, opremanje jednog para za odlazak na svadbu košta 827 KM. Iz Zavoda navode da uz to treba računati i cijenu poklona, cvijeća, kićenja svatova, koverte kao najveće stavke, kao i izdatke za muziku, ukoliko su mladenci dozvolili da gosti mogu naručivati pjesme.

“Također, moguće su i drugačije kombinacije ili korišćenje već kupljenih odjevnih predmeta, što značajno smanjuje cijenu opremanja za odlazak na svadbu”, zaključuju.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...