Poslodavci se snalaze: Mladi odlaze, penzioneri rade

/

Teška ekonomska i društveno-politička situacija dovele su do sve većeg odliva stanovništva, što za posljedicu ima nedostatak radne snage. Prema trenutnim procjenama, našoj zemlji nedostaje 30.000 radnika, od toga 20.000 u FBiH i 10.000 u entitetu RS.

Stekli uvjete

Osim toga, inflacija i poskupljenja doveli su do toga da penzioneri jedva preživljavaju i svakodnevica im biva sve teža. To je razlog zbog kojeg sve više građana nastoji zadržati svoj angažman i nakon penzionisanja. Poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na godine, poželjan jer ima radno iskustvo i znanje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su poslodavci u FBiH predložili da se i ova oblast zakonski uredi te da imaju zakonska rješenja.

– Trenutno mogu raditi samo penzioneri koji su stekli uvjete za punu penziju, s tim da imaju pravo da primaju penziju, ali im se moraju plaćati puni doprinosi kao radniku. Svi ovi koji su u penziji po nekim drugim osnovama nemaju pravo da rade, odnosno, ako žele raditi, moraju zamrznuti penziju i ne primati je, što se, naravno, baš i ne isplati – kazao je Smailbegović.

Mogu pomoći

Ipak, zbog teške ekonomske situacije i zakonske regulative smatra da je veliki broj penzionera zaposlen nacrno.

– Jednostavno treba napraviti sistem tako da i oni uđu u taj sistem te da plaćaju dio doprinosa, da su prijavljeni, a mislim da nema smisla plaćati pune doprinose – istakao je Smailbegović.

Dodao je kako penzioneri, iako nisu aktivna radna snaga, mogu biti od pomoći u radu i olakšati trenutnu situaciju. Poslodavci navode da je u periodu sveopćeg nedostatka kadra svaki radnik bitan i da ga objeručke prihvata.

U RS zaposleno 6.830 penzionera

Kada je riječ o RS, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ovog entiteta kazali su da je, zaključno s februarom, status osiguranika, odnosno zaposlenog imalo 6.830 penzionera.

Od toga, njih 6.384 su korisnici starosnih penzija, a 446 invalidskih, piše Avaz. 

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...