Danas odluka da li će porodilje moći raditi pola radnog vremena, zavisno od broja djece i dobi djeteta

/

Zastupnici u državnom parlamentu danas će razmatrati izmjene Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine u vezi sa porodiljnim odsustvom. Prijedlog su uputili Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Predloženi zakon predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Definirano je da ovo pravo može koristiti i zaposlenik – otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ukoliko roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju da se brinu o djetetu.

Predlagači su naveli da za provedbu ovog Zakona nisu nužna dodatna finansijska izdvajanja, ukoliko se racionalne iskoriste postojeći ljudski i finansijski resursi unutar institucija Bosne i Hercegovine obzirom da se radi o izmjeni jednog člana Zakona koji utječe na limitiran broj osoba.

Izmjene ovog zakona će se razmatrati po hitnom postupku.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...