Više od 430 mjesta u četiri objekta Javne predškolske ustanove “Majke Jugović” neće biti dovoljno za sve mališane čiji roditelji žele da od jeseni o njihovoj djeci brinu vaspitačice, a ne tete, bake i deke.
“U našoj ustanovi najbrojniji je jaslički uzrast i uvijek su najveći zahtjevi za taj uzrast, dakle, za bebice od godinu do tri godine. Mi smo otvorili četvrti objekat u gradu i popunili te kapacitete, sada su u toku najave roditelja da vidimo koliko djece odlazi u školu. Dakle, tu se uvijek radi otprilike o 80 do 100 novih mjesta, tako će, vjerujem, biti i ove godine. Od 15. do 30. maja je javni poziv za prijem djece u sve naše objekte, uzrasta od godinu do šest godina, i mi očekujemo da će i ove godine sigurno ostati neupisane djece, kao i svake godine, tako da će, eto, grad Doboj imati potrebu za osnivanjem još jednog objekta”, izjavila je Anđelka Kuzmić, direktorka JPU “Majke Jugović”.
“S obzirom na to da je veliko interesovanje, naravno da će grad ići u tom smjeru da se pravi novi vrtić. Trenutno, što se tiče lokacije, nisam upućen, ali ići će se u tom smjeru”, rekao je Dario Narić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti. Najviše fizičkog posla vaspitačice i vaspitači imaju s najmlađim korisnicima vrtića kojima mijenjaju pelene, hrane ih i presvlače.
“Ujutru je najteže ono razdvajanje djeteta od roditelja. Malo bude plača, ali mi smo tu da ih utješimo i zabavimo. Što se tiče jasličke grupe, tu ima više fizičkog napora, a sa starijima se više uči i priprema za školu. Djeca se ovdje osamostale, stiču drugarstva i spreme se za školu, a dok bake i deke više maze. Mazimo i mi, ali zna se kada”, kazala je Svjetlana Jokić Jovanović, vaspitačica.
Za ukusne obroke u vrtiću zadužen je Slavko Tošić, šef kuhinje JPU “Majke Jugović”, koji nakon 23 godine radnog iskustva kaže da mališani najviše vole da jedu pasulj, a na naše pitanje šta djeci nije toliko omiljeno, odgovara:
“Ispočetka nisu voljeli brokulu, nisu ni špinat, ali i to su već naučili da jedu. Malo pomiješamo i nema tu problema, sve se pojede. Nema tu zavaravanja, prije se pravio posebno špinat, nisu to htjeli. Sada napravimo pire od špinata i krompira, zajedno. Kada to vide, to ide, ništa ne ostavljaju, a ako stavimo posebno, neće da jedu”, priča Tošić, a prenose Nezavisne novine.