CYBER SIGURNOST U ENERGETSKOM SEKTORU – KAKO SPRIJEČITI CYBER NAPADE?

/

Drugog dana Energetskog Samita 2023 u BiH panel Cyber sigurnost u energetskom sektoru, privukao je veliku pažnju učesnika budući da je riječ o jednoj od najaktuelnijih tema u oblasti energetskog sektora.

Cilj panela bio je analiza trenutnog stanja, preispitivanje kapaciteta cyber zaštite i razmatranje načina kako unaprijediti sistem odbrane od budućih napada. Naglašena je potreba uspostavljanja tima za odgovor na incidente u kompjuterskoj sigurnosti (CERT) za energetski sektor, te za razvojem zakonodavnog okvira koji će definirati sigurnosne i cybersigurnosne zahtjeve i potrebe, kao i procedure koje će omogućiti učesnicima u energetskom sektoru da zaštite svoje objekte i poslovanje na sistematski i organizovan način.

„Najveću prijetnju po pitanju zaštite podataka i projekata u energetskom sektoru, trenutno predstavlja umrežavanje uređaja za upravljanje energetskim sistemima koji nisu bili originalno kreirani za internet komunikaciju zbog čega ih je lako hakovati. Investiranje u zaštitne sisteme od potencijalnih cyber napada, kao i edukacija svih zaposlenih, jedni su od najbitnijih faktora za dalji razvoj energetskog sektora u BiH“, naglašava Ilijana Vavan, stručnjakinja za cyber sigurnost.

Cyber napadi se već dešavaju širom regiona i u Bosni i Hercegovini, a mete su energetske kompanije i infrastruktura. Panelisti su analizirali slučaj iz 2022. godine, u kojem je žrtva cyber napada bio Sarajevogas, a čijim se napadom direktno ugrozila mogućnost krađe podataka na hiljade građana, koji su korisnici njihovih usluga. „USAID EPA projekat aktivno radi na unaprjeđenju stanja u oblasti cyber sigurnosti u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Već smo svjedočili cyber napadima na energetske kompanije u BiH, stoga su razgovori i zajednički napori na obezbjeđenju cyber sigurnosti u energetskom sektoru jedan od važnijih prioriteta“, poručio je Mak Kamenica, direktor USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA).

„Neophodno je da naša zemlja razvije strategiju o cyber sigurnosti te izgradi kapacitete CERT-ova. Posebno bih naglasio potrebu za stvaranjem CERT-a za energetsku oblast, koji bi se bavio zaštitom kritične infrastrukture u ovoj oblasti. To je od vitalnog značaja za stabilnost našeg energetskog sistema i zaštite od cyber napada”, naglasio je Puharić te dodao kako će zajedno sa drugim relevantnim institucijama, Cyber Security Excellence Centre (CSEC) raditi na izradi pravnog okvira, razvoju strategije i izgradnji kapaciteta kako bi se osigurala cyber sigurnost u našoj zemlji.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, ovogodišnji su organizatori samita. Od 26. do 28. aprila Samit je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Najveći samit ove vrste u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...