Neformalna grupa građana: Tražimo transparentan rad JU Službe za zapošljavanje ZDK!

/

Danas, 28.04.2023. godine, Neformalna grupa građana „NEpodobni NEzaposleni“ održala je u Zenici uličnu akciju sa ciljem informisanja građana, o problemu netrasparentne isplate naknade za nezaposlene Zeničko – dobojskog kantona.

Naime, po Odluci Vlade Federacije BiH od 08.12.2022., svi nezaposleni, koji su se nalazili na spiskovima nezaposlenih lica zaključno sa 31.08.2022.godine, trebali su dobiju naknadu u iznosu od 100,00 KM, jer je za tu namjenu Vlada doznačila novac kantonalnim službama za zapošljavanje. Građani Zenice koji su naknadu očekivali sve do kraja 2022. godine, shvatili su da isplata nije izvršena svim nezaposlenim licima, te da je u ZDK po procjenama oko 2500 građana ostalo bez iste.

Iako su oštećeni građani organizovali mirne proteste, i to tri puta, ispred zgrade JU Službe za zapošljavanje ZDK, obećana isplata nije izvršena, a nadležni su se oglušili na zahtjeve. Zbog toga, neformalna grupa građana iz Zenice odlučila je da se organizuje, te da zajednički djeluje u smjeru ispitivanja netrasparentnosti rada JU Službe za zapošljavanje, i traži odgovornost onih koji su građane oštetili.

„Vrijeme prolazi, a građani ne dobijaju ni konkretna objašnjena zašto su oštećeni, ni obećani novac koji je Vlada doznačila kantonalnim službama za nezaposlene. Imamo osjećaj da se želi, vremenom koje prolazi, da oštećeni građani zaborave na obećanu naknadu i da prestanu da traže svoja prava, te odgovornost za situaciju u kojoj su se našli. Mi nećemo odustati i tražimo prvo da znamo ko je zakazao, i zašto građani, koji su se uredno prijavljivali na evidencije nezaposlenih, do današnjeg dana nisu dobili obećani novac. Nećemo pustiti da korupcija prođe tako lako, tražimo i odgovornost i svoj obećani novac!“ – jasno poručuju iz neformalne grupe građana „NEpodobni Nezaposleni“.

Članovi neformalne grupe građana pozvali su sve koji takođe nisu dobili obećanu naknadu, da se priključe borbi za svoja prava, te da podrže borbu za transparentnost rada JU Službe za zapošljavanje ZDK!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...