Nihada Hodžić iz Tešnja viceprvakinja Evrope u taekwondo-u

/

Na Evropskom klupskom taekwondo prvenstvu održanom u Sofiji takmičilo se 1550 takmičara iz 385 klubova.

Na ovom takmičenju učešće su uzele i članice Taekwondo akademije Tešanj Nihada Hiodžić i Nadina Mehmedović.

Nihada Hodžić osvojila je srebrenu medalju u kategoriji do 63 kilograma. Ona je u prvom kolu pobjedila predstavnicu Turske rezultatom 2:0, nakon čega je uslijedila i pobjeda nad predstavnicom Ukrajine. U finalnoj borbi Nihada je svoje snage odmjerila sa predstavnicom Poljske i sudijskom odlukom nakon rezultata 4:4 pobjeda je pripala Poljskoj. Nihada je na ovaj način postala viceprvakinja Evrope. Treba svakako napomenuti da je Nihada ovim rezultatom izborila i direktan plasman na Evropsko seniorsko prvenstvo U21 (do 21 godine).

Nadina Mehmedović ovaj put nije uspjela izboriti mjesto na pobjedničkom postolju, ali svakako raduje činjenica da je u ukupnom poretku Nadina se plasirala na 5.mjesto.

Osim takmičarki iz Tešnja medalje iz BiH su osvojili i drugi bh. takmičari.

Marija Jokić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji juniorki do 68 kilograma. Nakon što je bila slobodna u prvom kolu ostvarila je pobjede nad predstavnicama Grčke i Srbije, da bi u finalnom meču savladala predstavnicu Turske i tako nastavila sa odličnim rezultatima.

Nedžad Husić je u kategoriji seniora u konkurenciji 27 takmičara osvojio srebrenu medalju. U finalnom meču protiv predstavnika Tunisa Husić je ostao bez zlatne medalje, ali je osvojio dodatne bodove za svjetsku ranking listu i bolju poziciju na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Bakuu.

U konkurenciji kadeta do 172 cm Afan Demirović iz Taekwondo kluba Šampion osvojio je drugo mjesto, kadetkinja Hena Melez iz Taekwondo kluba Novi Grad je u konkurenciji do 148 cm osvojila treće mjesto, a bronzana je takođe bila Lamija Alihodžić iz Taekwondo kluba Iskra.

Osim navedenih takmičara medaljama su se okitili Ema Kurić iz Taekwondo kluba Željezničar u kategoriji do 59 kilograma, Sara Pidro iz Taekwondo kluba Bugojno u kategoriji do 68 kilograma. Junior Benjamin Husić iz Taekwondo kluba Novi Grad bio je bronzani u kategoriji do 68 kilograma.

 

Povezani postovi

Takmičari Taekwondo akademije Tešanj-Šije u Ulcinju osvojili sedam medalja

Na internacionalnom takmičenju u taekwondou "Ulcinj Trophy 2023" održanom...

Iman , mlada košarkašica iz Tešnja, otkriva nekoliko detalja o sportu koji trenira već dugi niz godina

Iman Turković (20), mlada košarkašica je sa svojih 10...

Pudar i Husić najbolji bh. sportisti u 2022., Salihamidžić sportska ličnost decenije

Taekwondoist Nedžad Husić proglašen je za najboljeg sportistu Bosne...

Jasmina Merdić osvojila Svjetski kup za 2023. godinu

Kako su to objavili na svojoj Facebook stranici iz...