Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi nije najbolja ideja: Kako to učiniti na pravi način?

/

Izvlačenje namirnica iz zamrzivača i ostavljanje na kuhinjskom radnom stolu pri sobnoj temperaturi vrlo često je način kako da ga jednostavno odmrznete. No, da li je ovo zaista najbolji način za odmrzavanje?

Sirovo meso zahtijeva pažljivo korištenje kako bi se spriječio razvoj bakterija. No, to ne znači da nije važan način na koji odmrzavate meso. Zbog toga što meso postaje podložnije bakterijama, ne preporučuje se da ga ostavljate na sobnoj temperaturi.

Kao smrznuto, meso je sigurno neograničeno vrijeme. Bakterije nemaju mogućnost razmnožavanja kada je na temeperaturi nižoj od četiri stupnja. Meso i druge kvarljive namirnice nikada ne bi trebali ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Kada ostavito meso na kuhinjskoj površini preko dana, ono može dosegnuti temperaturi višu od četiri stupnja što uzrokuje rast bakterija. Ovaj način ne samo da je plodno tlo za razvoj novih bakterija, već omogućava razvoj bakterija koje su već bile na vašem komadu mesa.

Opcija odmrzavanja pod toplom ili hladnom vodom također nije najbolja opcija, pogotovo kada je riječ o toploj vodi. Tako se površinski sloj mesa brže odmrzava i pod mlazom tople vode prelazi u proces kuhanja.

S druge strane, odmrzavanje u hladnoj vodi je nešto bolji način, ali potrebno je osigurati da voda ne ulazi u direktni kontakt s mesom i da se voda mijenja svakih pola sata sve dok se ne odmrzne.

Ukoliko vam se žuri, bolja metoda za odmrzavanje mesa je u mikrovalnoj pećnici, ali samo ukoliko koristite funkciju odmrzavanja i ako ćete to meso odmah početi spremati za obrok. Ipak, najbolja metoda bi bila odmrzavanje u frižideru, gdje je ponekad potrebno i 24 sata kako bi meso bilo spremno za kuhanje, piše Klix. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...