Da li je daljinsko praćenje pacijenta uz umjetnu inteligenciju budućnost u BiH?

/

Zdravstveni sektor u Zeničko-dobojskom kantonu trebao bi biti pionir u daljinskom praćenju pacijenata preko modernih tehnologija što će donijeti brojne benefite, od slobodnih kreveta na intenzivnoj njezi do boljeg praćenja parametara.

Checkpoint Cardio telemedicinsko rješenje za daljinski monitoring pacijenata je tehnologija koja je ove sedmice radnicima iz zdravstvenog sektora predstavljena u Zenici, a radi se o daljinskom praćenju zdravstvenih parametara pacijenata koji se uveliko koristi u evropskim i svjetskim zdravstvenim ustanovama kao što su Karolinska bolnica, NHS London, Univerzitetska bolnica Aachen, Acibadem, ustanove u Sloveniji i brojne druge.

Zeničko-dobojski kanton primarno sa Kantonalnom bolnicom Zenica, ali i Općom bolnicom u Tešnju te domovima zdravlja mogao bi biti prvi kanton koji će koristiti ovu tehnologiju.

“S jedne strane govorimo o starenju populacije i povećanja broja oboljelih, a s druge strane nemamo kadrove u zdravstvenim ustanovama. U Njemačkoj imamo sve veću potrebu za zdravstvenim randnicima, mladi nam dolaze, i ta potreba u Njemačkoj će postajati veća. Telemedicina je jedna od ključnih stvari na koje se polaže pažnja u smislu ovih usluga”, kazao je specijalista interne medicine i neurologije Emir Talirević.

Checkpoint Cardio je razvio sistem za monitoring koji prati 23 parametra u realtime-u 24 sata dnevno, a zahvaljujući umjetnoj inteligenciji prate se i odstupanja te se prave kalkulacije mogućeg rizika pogoršanja/poboljšanja stanja pacijenta u narednih jedan-šest-dvanaest sati.

“Na taj način se vidi trend razvoja poboljšanja ili pogoršanja stanja pacijenata. Pacijent dobiva monitoring intenzivne njege kući ili na odjelu koji nema monitore intenzivne njege, a ljekar ima sigurnost da je pacijent pušten kući na 24-satni monitoring kojim se prati njegovo stanje. Sve je to bitno, od stanja poslije moždanog udara, srčanih aritmija, upale pluća, stanje poslije operativnih zahvata, nekontrolisane hipertenzije i dijabetes. U sebi ima mogućnost da prati 24-satnu glukozu”, dodao je Talirević.

Dodao je da s ovom tehnologijom svaki odjel može biti intenzivna njega te bi se tako monitori na intenzivnim njegama koji zahtijevaju nadzor, a ne samo praćenje, ljekara mogli osloboditi i biti na raspolaganju za hitnije slučajeve.

Osim što se radi o poboljšanju zdravstvenog sektora i poboljšanju praćenja zdravstvenog stanja pacijenata, zdravstveni sektor bi s ovim ostvario i brojne uštede s obzirom da je trošak 24-satnog korištenja ovog uređaja oko 90 KM, dok se troškovi boravka pacijenta kojem se prati temperatura, pritisak, daje terapija koju koristi u kućnim uvjetima te obroci i angažman ljekara izračunavaju u više stotina KM.

Načelnik Odjela za naučno-istraživački rad Kantonalne bolnice Zenica Ermin Ćehić je kazao da će ovako ljekari brže dijagnosticirati problem i liječiti pacijente.

“Telemonitoring pacijenata će omogućiti ljekarima da brže i učinkovitije dijagnosticiraju i liječe pacijente, smanjujući vrijeme koje pacijenti moraju provesti u bolnici, a povećavajući sigurnost ljekarske intervecije”, kazao je Ćehić.

Za ovu tehnologiju u Zenici interesovanje su tokom promocije iskazali i ministar zdravstva KS Haris Vranić, Dijana Kihli iz FZZO, prorektor UNZE prof.dr. Hasan Avdušinović, direktor ZZO SBK Dragan Solomun, direktor ZZO ZDK Omer Škaljo, predstavnik ZZO TK, direktor KBZ Tarik Zulović, direktor Opće bolnice Tešanj dr. Omer Bedak, direktor Bolnice Nova Bila dr. Mladen Čuturić, direktori domova zdravlja ZDK i drugi, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...