Akcija Europola: Pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter”

/

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, tako što su 11. maja u  u Srbiji i Nizozemskoj izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhapšen je u Nizozemskoj osmog maja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhapšene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra “metom visoke vrijednosti”.

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno.

Zaplijenjeni su i satovi čija vrijednost se procijenjuje od oko dva miliona eura te skoro tri miliona eura u gotovini. Osim toga, oduzeto je oružje, eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

Balkan’s biggest drug lords arrested after investigation into encrypted phones

– Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Sky ECC – navodi se u saopćenju Europola.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...