Akcija Europola: Pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter”

/

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, tako što su 11. maja u  u Srbiji i Nizozemskoj izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhapšen je u Nizozemskoj osmog maja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhapšene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra “metom visoke vrijednosti”.

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno.

Zaplijenjeni su i satovi čija vrijednost se procijenjuje od oko dva miliona eura te skoro tri miliona eura u gotovini. Osim toga, oduzeto je oružje, eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

Balkan’s biggest drug lords arrested after investigation into encrypted phones

– Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Sky ECC – navodi se u saopćenju Europola.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”.

Povezani postovi

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...