Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca

/

Goran Mirković (56) iz Gradiške osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je usmrtio sjekirom punca Milana Mudrinića (80) u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane.

Mirković se ranije teretio za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu.

Međutim, Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu pa mu je na teret stavljeno pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljivosti i prekoračenju nužne odbrane. Teretili su ga da je  krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja.

Prema optužnici Mirković, je krivično djelo počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon svađe sa puncem u svojoj kući u mjestu Brezik – Laminci.

Navodi se da sa puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim u počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću.

Sukob je spriječila supruga optuženog koja ga je gurnula u kuhinju, a oca izvela napolje.

Dodaje se da je oštećeni po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati auto da ga ne može voziti.

Potom je prišao parkiranom golfu te cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo a onda cjepanicom udario optuženog Mirkovića.

Optuženi je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario punca u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane.

Muškarac je od povreda preminuo tri dana kasnije.

Mirković je presudom je obavezan da supruzi isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude,a oduzeta mu je i sjekira kojom je počinio ubistvo.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...