Prosječna plaća pokriva samo 40 posto sindikalne korpe: Mjesečni troškovi za dvije godine skočili za skoro 800 KM

/

Koliko su divljanje cijena i inflacija s vrlo visokim stopama pogodili prosječnu bosanskohercegovačku porodicu koja živi u većem gradu, ilustrira podatak da su njihovi mjesečni troškovi u posljednje dvije godine porasli za skoro 800 KM!

Preciznije, za 786 KM jer, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, u martu je 2022. za mjesečne troškove života četveročlana porodica trebala izdvojiti 2.448,46 KM, odnosno 443,54 KM manje nego ove godine.

Posljednji izračun

Godinu ranije taj iznos je bio za još 342,46 KM manji, kada je četveročlanoj porodici za troškove mjesečno trebalo 2.106 KM. Prema posljednjem sindikalnom izračunu, taj iznos u martu je bio 2.892 KM.

Prosječna plaća u FBiH za januar 2021. godine iznosila je 974 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom bila je 46,23 posto. Lani je prosječna plaća isplaćena u tom periodu iznosila 1.045 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom prošle godine u martu je bila 42,67 posto. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar 2023. iznosila je 1.208 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosila je 41,77 posto.

Više plaće

S druge strane, minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, iznosi 596 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,61 posto.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, podvlači da se u cijeloj priči puno stvari može popraviti na jednostavan način.

– Tvrdim da se ekonometrijskim modelom, što znači – uzmemo sadašnje stanje i sve elemente koje imamo za uplatu u fondove i projektujemo šta bi bilo kada bismo smanjili opterećenje i na taj način omogućili da se podignu plaće te na račun više plaće koliko bi se novca prikupilo u fondovima. To bi pokazalo, sigurno, da su jednostavno naši organi koji upravljaju našim životima nas na neki način doveli u poziciju da praktično moramo varati državu da bismo preživjeli i ekonomski, i pojedinačno, i kako god. A to je samo zato što niko ne pokušava biti racionalan i napraviti ekonomske analize na osnovu kojih bi onda donosili zaključke – kazao je Pavlović.

Prosječne plaće u regionu

Prema posljednjim dostupnim podacima, prosječna plaća u BiH je u skoro cijelom regionu najniža. U Crnoj Gori prosječna plaća je 771 euro, u Srbiji 706 eura, a u Sjevernoj Makedoniji 550 eura. U Hrvatskoj je prosječna plaća 1.094 eura, a u Sloveniji 1.335 eura.

2.106 KM

mart 2021. godine.

2.448,46 KM

mart 2022. godine.

2.892 KM

mart 2023. godine.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...