Prosječna plaća pokriva samo 40 posto sindikalne korpe: Mjesečni troškovi za dvije godine skočili za skoro 800 KM

/

Koliko su divljanje cijena i inflacija s vrlo visokim stopama pogodili prosječnu bosanskohercegovačku porodicu koja živi u većem gradu, ilustrira podatak da su njihovi mjesečni troškovi u posljednje dvije godine porasli za skoro 800 KM!

Preciznije, za 786 KM jer, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, u martu je 2022. za mjesečne troškove života četveročlana porodica trebala izdvojiti 2.448,46 KM, odnosno 443,54 KM manje nego ove godine.

Posljednji izračun

Godinu ranije taj iznos je bio za još 342,46 KM manji, kada je četveročlanoj porodici za troškove mjesečno trebalo 2.106 KM. Prema posljednjem sindikalnom izračunu, taj iznos u martu je bio 2.892 KM.

Prosječna plaća u FBiH za januar 2021. godine iznosila je 974 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom bila je 46,23 posto. Lani je prosječna plaća isplaćena u tom periodu iznosila 1.045 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom prošle godine u martu je bila 42,67 posto. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar 2023. iznosila je 1.208 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosila je 41,77 posto.

Više plaće

S druge strane, minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, iznosi 596 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,61 posto.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, podvlači da se u cijeloj priči puno stvari može popraviti na jednostavan način.

– Tvrdim da se ekonometrijskim modelom, što znači – uzmemo sadašnje stanje i sve elemente koje imamo za uplatu u fondove i projektujemo šta bi bilo kada bismo smanjili opterećenje i na taj način omogućili da se podignu plaće te na račun više plaće koliko bi se novca prikupilo u fondovima. To bi pokazalo, sigurno, da su jednostavno naši organi koji upravljaju našim životima nas na neki način doveli u poziciju da praktično moramo varati državu da bismo preživjeli i ekonomski, i pojedinačno, i kako god. A to je samo zato što niko ne pokušava biti racionalan i napraviti ekonomske analize na osnovu kojih bi onda donosili zaključke – kazao je Pavlović.

Prosječne plaće u regionu

Prema posljednjim dostupnim podacima, prosječna plaća u BiH je u skoro cijelom regionu najniža. U Crnoj Gori prosječna plaća je 771 euro, u Srbiji 706 eura, a u Sjevernoj Makedoniji 550 eura. U Hrvatskoj je prosječna plaća 1.094 eura, a u Sloveniji 1.335 eura.

2.106 KM

mart 2021. godine.

2.448,46 KM

mart 2022. godine.

2.892 KM

mart 2023. godine.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...