Vježbe za smanjivanje celulita

/

Prije svega, važno je istaći da vježbe za smanjivanje celulita ne postoje, jer same vježbe neće dati rezultate koje očekujemo, odnosno neće se desiti magija ukoliko ne posložimo još neke segmente života.

Celulit je stanje u kojem koža izgleda neravno i grudvasto zbog nakupljanja masnih naslaga ispod kože. Teško je reći da postoji jednostavan način za potpuno uklanjanje celulita, ali postoje koraci koji mogu pomoći da koža ljepše izgleda i da celulit držimo pod kontrolom.

Vježbajte redovno:

Vježba može pomoći u smanjenju celulita tako što poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u sagorijevanju masnih naslaga. Trening dva-tri puta sedmično i šetnja – brzi hod svaki dan od 30 do 60 minuta poslije večere ili na jutarnjem suncu donijeće rezultate.

Jedite zdravu hranu:

Izbjegavajte hranu koja je visoko prerađena i bogata šećerom i lošim mastima. Umjesto toga, jedite hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, i meso u neprerađenom obliku.

Pijte dovoljno vode:

Voda pomaže u održavanju hidratacije kože i može pomoći u smanjenju izgleda celulita.

Koristite kreme i losione:

Postoje kreme i losioni koji su namijenjeni smanjenju celulita. Mnogi od njih sadrže kofein, retinol ili druge sastojke koji mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože.

Masirajte kožu:

Masaža može poboljšati cirkulaciju i podstaći limfu da izbaci toksine iz organizma.

Nemojte pušiti:

Pušenje može pogoršati celulit jer ometa protok krvi i oštećuje kolagen u koži.

Spavajte i odmarajte se redovno:

Smanjite stres koliko god je moguće. Boravite u prirodi, krećite se i rezultati neće izostati.

Postoje neke vježbe koje mogu pomoći u smanjenju celulita. Međutim, važno je još jednom napomenuti da vježbe same po sebi neće riješiti problem celulita. Najbolji pristup za smanjenje celulita uključuje kombinaciju vježbi, zdrave prehrane i hidratacije.

Evo nekoliko vježbi koje bi mogle pomoći u smanjenju celulita:

*Čučnjevi – stanite uspravno s razmaknutim nogama u širini ramena, a zatim se spuštajte u čučanj. Pripazite da držite leđa ravno i da vam koljena ne idu preko nožnih prstiju.

*Iskorak – stanite uspravno s nogama u širini ramena, a zatim napravite veliki korak prema naprijed i spustite se u položaj iskoraka. Vratite se u stojeći položaj i ponovite drugom nogom.

*Mrtvo dizanje – vježba s teretom za čitavo tijelo, u kojoj vježbač, opružanjem trupa i nogu podiže teret rukama s podloge.

*Brzo hodanje – hodanje može pomoći u sagorijevanju masnih naslaga i poboljšanju cirkulacije krvi. Hodajte brzo ili trčite.

*Trening snage – trening snage može pomoći u izgradnji mišića i sagorijevanju masti. Pokušajte uključiti vježbe s tegovima ili korištenje vlastite tjelesne težine.

*Pilates vježbe – pilates je oblik vježbanja koji se fokusira na jačanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti. Pilates vježbe se sastoje od niza kontrolisanih pokreta i vježbi koje uključuju korištenje vlastite tjelesne težine ili specijalnih rekvizita. Glavni fokus vježbi je na jačanju trbušnih i leđnih mišića, kao i mišića dubokog trupa, što može pomoći u poboljšanju držanja tijela, smanjenju boli u leđima, poboljšanju koordinacije i ravnoteže, te smanjenju stresa.

Cilj svih vježbi je da se dobije lijep mišićni tonus koji će učiniti da koža ljepše izgleda i da celulit postane manje vidljiv. Važno je napomenuti da bi trebalo da radimo ove vježbe barem tri puta nedjeljno, a takođe da pripazimo na ishranu i hidrataciju. Takođe, prije početka bilo koje vježbe, uvijek se savjetujte sa stručnjakom.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...