Britanski parlamentarci predlažu da ulaganje u kriptovalute bude regulisano poput kockanja

/

Ulaganja u kriptovalute u Britaniji trebale bi biti regulisano poput industrije kockanja, rekli su britanski zakonodavci u srijedu.

Smjernice, koje je uputio moćni međustranački Odbor za trezor u parlamentu, uslijedile su dan nakon što su se ministri EU dogovorili o strožim poreznim pravilima za kripto transakcije.

Globalne vlasti su sve zabrinutije zbog nedostatka nadzora nad sektorom, čije su najpopularnije jedinice bitcoin i ethereum.

“Nepodržana kriptoaktiva nema suštinsku vrijednost, a njihova volatilnost cijena izlaže potrošače potencijalu za značajne dobitke ili gubitke, dok ne služe korisnoj društvenoj svrsi”, navodi se u izvještaju Komiteta za trezor.

“Ove karakteristike više liče na kockanje nego na finansijsku uslugu, što je utisak pojačan dokazima o ponašanju potrošača koje smo dobili”, dodaje se.

Zbog toga oni preporučuju da vlada reguliše trgovinu na malo i investicionu aktivnost u kriptoaktivu bez potpore kao kockanje, a ne kao finansijsku uslugu.

Komitet za trezor izrazio je u srijedu oprez zbog rizika koje predstavljaju “loše vođena preduzeća” u sektoru, kao i sve veće upotrebe kriptovaluta od strane prevaranta i drugih kriminalaca.

Britanska konzervativna vlada, na čelu s premijerom Rishijem Sunakom, nastoji uspostaviti regulatorni okvir za kriptovalute kako bi izbjegla zaostajanje za EU i Sjedinjenim Državama.

“Nije uloga vlade da promoviše određene tehnološke inovacije radi njih samih”, dodaje se u izvještaju odbora u srijedu.

Ipak, odbor ističe da bi se kriptovalute potencijalno mogle koristiti “za poboljšanje efikasnosti i smanjenje troškova plaćanja”.

Izvor: Klix

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...