Od početka godine 18 žena ubijeno u porodično-partnerskom nasilju

/

Od početka 2023. godine u Srbiji je u porodično-partnerskom nasilju ubijeno 18 žena, među kojima dvije djevojčice, saopćio je u četvrtak Centar za podršku ženama.

U povodu Dana sjećanja na žene žrtve nasilja, koji se danas obilježava u Srbiji, Centar je istaknuo da je samo u masovnim ubojstvima 3. maja u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i 4. maja u dva sela kod Mladenovca, ubijeno devet djevojčica, što ukupan broj ubijenih od početka godine povećava na 27.

Biljana Stepanov iz Centra za podršku ženama ukazala je na činjenicu da su od 2010. godine do danas članovi obitelji ili partneri ubili najmanje 330 žena.

– Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja, a podaci pokazuju da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć – rekla je Stepanov, prenosi Hina.

Nadležni ne reaguju

Ona se požalila da institucije ne reagiraju pravodobno, ne prepoznaju nasilje, nemaju dobru procjenu rizika ili ne postoji kapacitet ni znanje u sustavu zaštite žena.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da “ubijene žene nisu brojevi i statistika” te da je neophodno ujediniti se u borbi protiv tog “najekstremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja”.

Janković je u saopćenju navela da, unatoč potpisanim konvencijama, mjerama zaštite i propisanim strogim kaznama, tijekom ove godine skoro nijednu sedmicu nije prošao da neka žena nije bila žrtva partnera, “najčešće bivšeg”.

Zakoni i mjere, ocijenila je Janković, sami po sebi nisu dovoljni jer se “korijen problema” nalazi u tradicijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja.

Povjerenica drži da je neophodan “društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja”, te jačanje svijesti “o značaju poštivanja svačijeg dostojanstva i snaženju pravih vrijednosti”.

Od 117 slučajeva femicida koji su od 2014. do kraja 2022. došli do suda, više od polovice njih nije označeno kao teško ubojstvo, čime je počiniteljima omogućeno da prođu s manjim kaznama, navodi u četvrtak Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a prenosi agencija Beta. U nekim od slučajeva, navodi CINS u novom istraživanju, suci su navodili bizarne olakšavajuće okolnosti i izricale manje kazne, a dio odgovornosti prebacivale na ubijene žene.

Šta je femicid?

Dan sjećanja na žene žrtve nasilja – 18. maja, ustanovljen je 2017. godine kako bi se javnost i institucije stalno podsjećale na rizik od femicida i njegove posljedice.

Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije femicid je “ubistvo žena zato što su žene”, dok se dokumentima UN-a definira kao “ubistvo žena i djevojčica povezano sa spolom”.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...