Crna statistika: za tri godine u BiH 721 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama

/

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, a potom slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava

Sinoćnja saobraćajna nesreća u Sarajevu u kojoj je život izgubila mlada doktorica Azra Spahić, ponovo je skrenula pažnju na crnu statistiku koja svjedoči o velikom broju ljudi koji su žrtve uglavnom krivičnih djela počinjenih u saobraćaju.

Uvidom u izvještaj Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMKA) koji bilježi ovu crnu statistiku, došli smo do podataka da je u posljednje tri godine na bh. cestama poginula 721 osoba, piše Fokus.ba

Od ovog broja u FBiH je živote izgubilo 405 osoba, u RS-u 302 i u Brčko distriktu 14 osoba.

Ove podatke BIHAMK je prikupio od nadležnih MUP-ova u BiH, no sudeći prema velikom broju i nesreća i žrtava nadležne institucije u BiH ne pridaju potrebnu pažnju ni značaj ovom problemu.

SAMO U PROŠLOJ GODINI BILO JE 31.321 NESREĆA

Izvještaji o stanju sigurnosti u saobraćaju uglavnom se na svim nivoima vlasti “primaju k znanju” i nema konkretnijih koraka na prevenciji i suzbijanju ovog problema.

Nakon tragedije u kojoj bude ugašen nečiji život ili životi koji na porodice, prijatelje, ali i cjelokupno društvo ostavljaju bolne , nenadoknadive i nesagledive posljedice ,uglavnom se nekoliko dana priča o tragičnom događaju, najavljuju se mjere, koje mahom ostaju “mrtvo slovo na papiru” i tako “ukrug” do sljedeće nesreće ili izvještaja.

Svjedoči o tome i podatak BIHAMK-a da se samo tokom prošle godine na bosanskohercegovačkim cestama dogodilo ukupno 31.321 saobraćajnih nezgoda.

U prošlogodišnjim nesrećama poginule su 222 osobe, od kojih 116 u FBiH, 100 u RS-u, a šest u Brčko distriktu.

Posljedice saobraćajnih nesreća u BiH u prošloj godini bilježe se i kod 1.554 osobe koje su zadobile teže tjelesne povrede, dok je 8.704 osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

-Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, a potom slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza – stoji u Izvještaju BIHAMK-a za prošlu godinu.
NAJVEĆI BROJ NESREĆA U NASELJIMA

U 24.091 saobraćajnoj nesreći u prošloj godini načinjena je materijalna šteta.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim, lokalnim, pa regionalnim putevima. Najveći broj saobraćajnih nezgoda na području Federacije BiH u 2022. godini dogodio se na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 39,26 %, zatim slijede Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 13,76 %, Zeničko-Dobojski kanton sa procentualnim učešćem od 12,26 %, Unsko-sanski kanton sa procentualnim učešćem od 10,58 %, Hercegovačko-neretvanski kanton sa procentualnim učešćem od 8,20 %.

-Tokom 2022. godine registrovano je 1.083 nezgoda više u odnosu na 2021. godin. Broj nezgoda sa poginulim I povrijeđenim licima je povećan za 299 nezgoda . Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 saobraćajnih nezgoda sa poginulim ili povrijeđenim osobama- navodi se izmežu ostalog u izvještaju BIHAMK-a.

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...