Zašto je dobro staviti sol u frižider: Trik koji je oduševio sve

/

Sol je sastavni dio svake kuhinje i brojnih recepata, te je mnogi koriste gotovo svaki dan.

Ovaj začin se obično čuva u kuhinjskom ormariću ili na stalku za začine. Ipak, popularni začin trebao bi svoje mjesto naći i u frižideru, a evo i zašto?

Sol u frižideru može biti vrlo korisna, te može pozitivno utjecati na zdravlje, navode njemački mediji.

Jednostavno stavite začin u malu posudu i stavite je u odjeljak za povrće – na primjer pored krastavaca, mrkve ili čak voća kao što su jagode ili dinje.

Ovim jednostavnim trikom možete osigurati da voće i povrće duže ostanu svježi. Ukratko: sol izvlači tekućinu iz hrane, te spriječava njihovo kvarenje.

Na taj način se vlaga u frižideru, koju stvaraju namirnice, može se donekle smanjiti. Zbog upotrebe soli plijesan se ne razvija brzo. To u konačnici može imati pozitivan učinak na zdravlje. Plijesan je štetna za tijelo.

Spore i metaboliti iz plijesni mogu izazvati alergijske i iritantne reakcije kod ljudi kada se udišu putem zraka – upozorava Njemačka agencija za okoliš, piše Fenix magazin.

Međutim, čuvanje soli u frižideru nije dovoljno. Razvrstavanje hrane također može pomoći u izbjegavanju plijesni i tako pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Redovno čišćenje frižidera također sprječava stvaranje bakterija i plijesni, prenosi Hayat. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...