Dolazi ljeto, ovo morate znati: Evo šta uraditi ako prestane raditi klima

/

Iz otvora za ventilaciju ne izlazi rashlađen zrak? Do sada niste imali nikakvih problema s auto-klimom i sada ne znate što napraviti! Imamo odgovor na ovakva pitanja…

Savjetujemo da prepustite svoj automobil u ruke stručnjaka specijaliziranog za popravak automobilskih klima uređaja koji ima dugogodišnje iskustvo.

Bez obzira na godište vašeg automobila svake se godine gubi od tri do osam posto plina u rashladnom sistemu te opada njegova učinkovitost.

Serviser treba vidjeti gdje je kvar, možda kompresor radi, ali je plin izašao iz sistema, pa zato ne može hladiti zrak u unutrašnjosti kabine vozila.

U svakom slučaju stručnjak će vam napuniti klimu s plinom i kontrastom, te ćete za dan-dva biti pozvani na kontrolu kako bi mogli vidjeti na kojem mjestu plin izlazi te preporučiti način popravka.

Punjenje klime plinom bez kontrasta trenutačno košta od 20 eura (39 KM) do 50 eura (97 KM), a cijena popravka zavisi naravno o težini kvara, a koja se može odrediti tek po dijagnozi.

Prilikom servisa rashladni plin se izvlači iz sistema te se iz njega odstranjuju nečistoće i vlaga. Sistem se vakuumira kako bi se uklonila vlaga iz sistema i ponovno puni recikliranim i pročišćenim plinom te nadopunjuje novim po potrebi.

Osim plina sistem se puni i uljem za podmazivanje kompresora. Plinu se dodaje kontrastno sredstvo koje olakšava provjeru nepropusnosti sistema. Preporuka je servis napraviti svake dvije godine, piše portal Automobili.hr.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...